Nagy az érdeklődés

Két héttel tovább látható az MNG Dada és szürrealizmus című kiállítása

A nagy érdeklődésre való tekintettel két héttel tovább, október 19-ig látogatható a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) Dada és szürrealizmus - Magritte, Duchamp, Man Ray, Miró, Dalí című, valamint az ahhoz kapcsolódó, Átrendezett valóság - Alkotói stratégiák a magyar művészetben a dada és a szürrealizmus vonzásában című tárlata.

2014.10.02 05:30MTI

A két ikertárlat a július 7-i nyitás óta már több mint negyvenezer látogatót vonzott a Magyar Nemzeti Galéria C épületébe - emlékeztetett az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében az intézmény.

A Dada és szürrealizmus című kiállítás Magyarországon korábban nem látott teljességben mutatja be a 20. század két meghatározó jelentőségű avantgárd irányzatát. A jeruzsálemi Izrael Múzeum anyagából válogatott tárlat többek között Marcel Duchamp, Max Ernst, Man Ray, Joan Miró, Kurt Schwitters, René Magritte és Salvador Dalí művei segítségével nyújt átfogó képet a dadaizmus és a szürrealizmus nagy hatású alakjairól, eseményeiről, dokumentumairól és hatásáról az 1910-es évek végétől az 1970-es évek közepéig.

A válogatás nagy hangsúlyt fektet a dada és a szürrealizmus többféle műfajt, technikát és médiumot teremtő sokszínűségére és az irányzatokra jellemző változatos technikai kísérletekre.

A kiállítás alkalmat teremtett arra, hogy az MNG a két irányzattal kapcsolatba hozható sajátos magyar közelítésmódokat is bemutassa: az Átrendezett valóság című társkiállítás a nemzetközi kollekcióhoz hol szorosabban, hol lazábban kötődő fogalmi párbeszédnek enged teret.

A vendéganyaghoz térben is kapcsolódó tárlat a belső összefüggések, áthallások, hasonlóságok és különbségek erőterében kísérli meg felmutatni a dada és a szürrealizmus magyar művészetre gyakorolt hatását.

A kronologikusan, illetve hívószavak mentén szerveződő válogatás olyan sajátos alkotói stratégiákat mutat be, amelyek a változó közép-európai, illetve magyar társadalmi és politikai valóság közepette felhasználták és újraértelmezték a dadaizmus és a szürrealizmus tanulságait - áll a kiállítás ajánlójában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.