Október 10-én mutatják be

Mozart-operát rendez Jirí Menzel az Operaházban

Október 10-én mutatják be a Magyar Állami Operaházban Mozart Cosi fan tutte című vígoperáját Jiri Menzel rendezésében.

2014.10.01 17:39MTI
Fotó: Wikipédia

A produkció zenei vezetője és dirigense Halász Péter, az Operaház főzeneigazgatója. A dalmű karaktereit Balga Gabriella, Celeng Mária, Baráth Emőke, Szigetvári Dávid, Haja Zsolt és Kálmán Péter alakítja. Jirí Menzel a szerdai sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a mű színpadra állításánál számára a zene, valamint az a legfontosabb, hogy a színészek minél természetesebben játsszanak.

Az opera színpadra állításánál nincsenek koncepciói, azt viszont fontosnak tartja, hogy a művészek ne a szavakat énekeljék el, hanem magát a zenét. "Mozart mindannyiunkat túl fog élni, azokat is, akik koncepciókat gyártanak a zenéjéhez" - hangsúlyozta, hozzátéve: őt az ösztönei vezetik, és nem akarja a nézőket bolonddá tenni.

Megjegyezte, nem szereti, ha álságos a játék. "A zene mindennél fontosabb, még a szavaknál is" - vélekedett. Kitért arra is, hogy utolsó filmje, a Don Juanok (2013) története egy vidéki cseh operatársulat Don Giovanni-produkciója köré szerveződik.

A főszereplő elmondja Menzel véleményét az operáról, miszerint a jó opera lemond az intelligens szövegről. Menzel úgy véli, ha az operák szövegére figyelnének, "meg is őrülnének tőle". "Alázattal szolgálom az előadást, élvezem a zenét, az énekesek hangját" - hangsúlyozta. Jirí Menzel hatodszor rendez operát, Magyarországon azonban először alkot a műfajban.

A produkció zenei vezetője és dirigense Halász Péter, az Operaház főzeneigazgatója. A szeptember 1-jén kezdődött próbafolyamat a végéhez közeledik, a bemutatót október 10-én láthatja az Operaház közönsége, majd további tíz alkalommal lesz műsoron a komédia kettős szereposztásban.

A premier szereposztásának érdekessége, hogy a Fiordiligi-Dorabella testvérpárt a Balga Gabriella-Celeng Mária unokatestvérek játsszák. A fiatal énekesnők mindössze néhány éve végeztek a Zeneakadémián, csakúgy, mint a további karaktereket alakító Baráth Emőke és Szigetvári Dávid.

A két baritonszerepben Haja Zsoltot és Kálmán Pétert láthatja a közönség. Utóbbi a Vashegyi György vezényelte előadásokban is szerepel Kolonits Klárával, Kálnay Zsófiával, Nagy Zoltánnal, Tarjányi Tamással és Sáfár Orsolyával.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.