Öt család története

Ken Follett Évszázad-trilógiájában a magyar rendszerváltás is téma

A 20. század európai és észak-amerikai történetét öt (egy amerikai, egy angol, egy walesi, egy német és egy orosz) család sztoriján keresztül három vaskos részben dolgozta fel a walesi bestseller-szerző, Ken Follett.

2014.09.27 01:30MTI
Fotó: Wikipédia

A kelet-európai rendszerváltás magyarországi szálai is szerepelnek Ken Follett új regényében.

Az Évszázad-trilógia befejező kötetéről, Az örökkévalóság küszöbén című könyvről, amely a világpremierrel egy időben jelent meg Magyarországon, a hazai kiadó, a Gabo szerkesztője beszélt az MTI-nek.

A 20. század európai és észak-amerikai történetét öt (egy amerikai, egy angol, egy walesi, egy német és egy orosz) család sztoriján keresztül három vaskos részben dolgozta fel a walesi bestseller-szerző, Ken Follett.

A záró rész a hidegháború korszakában játszódik, valós történelmi szereplőkkel. A regény vége felé Németh Miklós akkori miniszterelnök és Mihail Gorbacsov szovjet pártfőtitkár Moszkvában tárgyal, a magyar vezető megnyugtató válaszokat kap felvetéseire: a Szovjetunió nem avatkozik be katonailag Magyarországon, ha a kommunisták veszítenek a tervezett szabad választásokon, illetve Moszkva nem lép közbe, ha a magyar-osztrák határon nem tartóztatják fel a keletnémet menekülteket.

"Follett korábban egy erre vonatkozó újságírói kérdésre azt mondta, a sajtóból ismerte Németh Miklós alakját, amiből kirajzolódott számára egy pozitív személyiség, ennek logikája mentén járt el.

Persze a dolgok szükségszerűen leegyszerűsített formában jelennek meg a regényben. Follett Budapesten is járt néhányszor, de nem tudom, végzett-e akkor erre vonatkozó terepmunkát, mert egy korábbi regénye, illetve A katedrális-tévésorozat promotálásával volt elfoglalva. A végzettségét tekintve történész Follett ugyanakkor valamennyi regényéhez óriási háttérmunkával, nagy apparátussal és sok utánjárással áll neki" - szögezte le Rózsa Judit.

A szerkesztő megjegyezte: Follett baloldali gondolkodású, haladó a világszemlélete, ez a trilógiában is tükröződik, elsősorban azon, milyen eseményekre helyezi a hangsúlyt.

Az örökkévalóság küszöbén című kötetben szerepelnek az amerikai polgárjogi mozgalmak, a vietnami háború, a berlini fal felállítása és lebontása, a peresztrojka, a beat-nemzedék.

"Úgy gondolom, hogy bár a trilógia természetesen egy fikciós sztori, de olvasmányos, szórakoztató formában ad használható, átfogó képet a 20. század történelméről egyfajta logika, a saját nézőpontja alapján.

A trilógia első kötetének elején a feketéket még negatív megkülönböztetés éri Amerikában, a harmadik rész végén Barack Obamát megválasztják elnöknek. Follett végigkíséri a Szovjetunió és az NDK történetét, a kommunizmus bukását is. Az író mindkét vonalat végigviszi, és mindkét esetben hirtelen következtek be változások" - fogalmazott Rózsa Judit.

A walesi bestseller-szerző műveinek kiadásait intéző Follett Office februárban küldte el a harmadik kötet végleges angol szövegét a jogokat megvásárló kiadóknak, Magyarországon a műveit itt gondozó Gabónak. Az első kötet, A titánok bukása 2010-ben jelent meg, a második két évvel ezelőtt A megfagyott világ címmel.

Az első rész az 1900-as évek elejétől az első világháborút lezáró békéig, a következő a második világháború végéig tartott. A szeptember 16-i világpremierre Nagy-Britanniában, a brit nemzetközösségben, az Egyesült Államokban, Brazíliában, Kanadában, Dániában, Németországban, Ausztriában, Olaszországban, Portugáliában, Spanyolországban, Svédországban és Magyarországon jött ki a kötet, azóta Franciaországban is megjelent és a közeljövőben például Kínában, Oroszországban és Japánban is kiadják.

A magyar fordítást - ahogy az első két kötet esetében - a Bihari György-Sóvágó Katalin házaspár végezte: Az örökkévalóság küszöbén a trilógia leghosszabb műve, a hazai kiadás több mint 1200 oldalas.

A szerkesztő az MTI-nek kitért arra, hogy a harmadik kötet fordításának utolsó adagját június közepén kapta meg, onnantól már a nyomdai előkészítésre koncentráltak. Ken Follett művei világszerte már több mint 150 millió példányban keltek el.

"Magyarországon is a legkelendőbb szerzők közé tartozik, de példányszámot nem említhetek, az üzleti titok" - mondta Rózsa Judit, hozzátéve, hogy már tárgyalnak az Évszázad-trilógia e-könyvként történő magyar megjelentetéséről is.

Az Évszázad Ken Follett eddigi legsikeresebb műve, és A katedrális mellett a legnagyobb vállalkozása is: korábban úgy fogalmazott, hogy mire teljessé válik a trilógia, hét év munkája fekszik benne és egymillió szó. A trilógia televíziós adaptációja már előkészületben van.

A trilógia mint forma továbbra is foglalkoztatja Follettet, a magyar szerkesztő tájékoztatása szerint legközelebb a 25 évvel ezelőtt megjelent A katedrálist zárja le egy harmadik kötettel (a második rész, Az idők végezetéig 2007-ben jelent meg).

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.