Textúra 2014

Színház és irodalom a Szépművészetiben

Tíz kortárs író tíz műalkotás ihletésére írt szövegeit adja elő tíz színész a Szépművészeti Múzeum Textúra 2014 összművészeti projektjében; a bemutatót csütörtökön tartják.

2014.09.22 16:48MTI
MTI/Soós Lajos

Tavaly óriási sikere volt a múzeumban a hasonló Ganymed goes Europe nemzetközi projektnek, amelyre jó előre elkelt minden jegy, tegnap pedig a Színikritikusok Díját is elnyerte a produkció - mondta el a projekt hétfői sajtótájékoztatóján a Szépművészeti főigazgatója.

Baán hozzátette: idén a múzeum tíz magyar írót - Bartis Attila, Bán Zsófia, Garaczi László, Jókai Anna, Kiss Noémi, Parti Nagy Lajos, Szabó T. Anna, Térey János, Tompa Andrea és Závada Pál - kért fel, hogy írjanak egy-egy rövid jelenetet a gyűjtemény egy-egy általuk kiválasztott darabjából kiindulva. Pelsőczy Réka és Török Ferenc rendezők felkérésére a jeleneteket Borbély Alexandra, Fodor Annamária, Kováts Adél, Pálfi Ervin, Pindroch Csaba, Simon Kornél, Szabó Kimmel Tamás, Szalontay Tünde, Téby Zita és Trokán Nóra adják elő.

Baán László elmondása szerint a projekt tökéletesen illeszkedik a Szépművészeti által kitűzött célokhoz, és élővé teszi a múzeumot, illetve az egyes műtárgyakat.

Az előadások során a nézők maguk dönthetik el, hogy milyen sorrendben és tempóban járják végig a 19 és 22 óra között folyamatosan újrajátszott, 6-12 perces jelenetek helyszíneit - számolt be a főigazgató.

Pelsőczy Réka és Török Ferenc elmondták, hogy ennek ellenére igyekeztek az egyszemélyes jeleneteket "kerek egésszé" formálni, és közös asszociációkkal, jelekkel tágan összefűzni a történeteket.

A csütörtöki bemutató után október 2-án és 21-én, majd november 11-én, 19-én és 25-én találkozhat a közönség a Textúra 2014 projekttel.

MTI/Soós Lajos


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.