Rang

Díjat nyert Moszkvában a szentendrei skanzen honlapja

A szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum honlapja, valamint a magyar szellemi kulturális örökséget bemutató és népszerűsítő film kapott díjat Moszkvában egy nemzetközi audiovizuális fesztiválon.

2014.09.21 21:30ma.hu
freedigitalphotos.net/patrisyu

Tari János, az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) mellett működő múzeumi világszervezet, az ICOM audiovizuális bizottsága, az AVICOM elnöke az MTI-t vasárnap arról tájékoztatta, hogy tavaly decemberben az ICOM orosz tagszervezetétől kapott felkérést a bizottság a nemzetközi audiovizuális fesztivál megtartására.

A megmérettetésen a múzeumok különböző audiovizuális termékei, így például CD-k, internetes oldalak, a intézményeket, országokat bemutató filmek versenyeztek egymással.

A díjátadót a moszkvai Tretyakov Képtárban tartották szombaton. Az idén 67 ország nevezett be a fesztiválra, 17 munkát ismertek el díjakkal. Tari János szerint nagy dolog, hogy a színvonalas nemzetközi mezőnyben két magyar audiovizuális alkotás is elismerésben részesült, hiszen például csak az orosz intézmények 7 díjat nyertek el.

Az AVICOM magyar elnöke, a Károli Gáspár Református Egyetem docense azt is elmondta, hogy a nyugati büntetőintézkedések miatt sok nehézség árán tudták megszervezni a moszkvai díjátadót, minthogy sokan lemondták a részvételt.

Végül 100-120 résztvevő gyűlt össze a Tretyakov Képtár nagytermében. A magyar szakember tájékoztatása szerint a szentendrei skanzen az egyedülálló honlap elnevezésű díjat nyerte el, minthogy a skanzen internetes oldala valamennyi magyar múzeum oktatási és nevelési programját összefogja.

A weboldalon minden múzeumpedagógus kiválaszthatja az őt érdeklő anyagot vagy feltöltheti saját tananyagait. A szakemberek itt megoszthatják módszerekeit, tapasztalataikat arról, hogyan kell a gyerekeket, fiatalokat a múzeumokba csábítani.

A moszkvai rendezvényen adták át az elismerést a nemzetközi audiovizuális fesztiválon, a FAJIN-on harmadik helyezést elnyert kisfilmnek is, amely Magyarországot és a magyar kulturális örökséget népszerűsíti.

A film, amelyet Bogyay Katalinnak, Magyarország UNESCO-nagykövetének a kérésére a Magyar Kulturális Örökség Bizottság készíttetett el, Magyarországnak az UNESCO kormányközi bizottságába bekerülését segítette - mondta Tari János.

A 20 perces, úgynevezett lobbifilm producere, Birinyi József, a magyarországi Média Flash cég és a Tradíció stúdió vezetője, valamint a Hungarikum Szövetség elnöke az MTI-nek elmondta, hogy A tűznek nem szabad kialudnia című kisfilmben a magyarországi szellemi kulturális örökség gyűjtését, ápolását, tanítását, mai formáit mutatták be.

A tudományos munkásságtól a közművelődésig igyekeztek átfogó képet adni: a népdalköröket, a táncház-mozgalmat, a népi építészet átörökítését is bemutatva. Magyarországot július 4-én választották be az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség Megőrzése Kormányközi Bizottságába a 2014-2018-as időszakra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.