Csodaszép

450 lepke lepte el Debrecent

Debrecen következő hétéves fejlesztési stratégiájának részeként egymilliárd forintot fordítanak az állatkertet is magában foglaló Nagyerdei Kultúrpark fejlesztésére.

2014.09.20 20:30MTI
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Papp László, a város alpolgármestere szombaton, a lepkeház átadásán elmondta: új élményelemekkel gazdagodik a kultúrpark, aminek eredményeként a jelenlegi néhány óra helyett akár egy napot is eltölthetnek majd a debreceniek és a turisták a megújuló állatkertben és vidámparkban.

A pálmaházban kialakított lepkeház létrehozását "kis összegű, de nagy jelentőségű" fejlesztésnek nevezte Papp László, utalva arra: a félmillió forintos beruházás eredményeként a lepkék a folyamatos megújulást, a sokszínűséget jelenítik meg.

A debreceni Nagyerdő megújulása, benne az állatkert és a vidámpark fejlesztése jól példázza az épített és a természeti környezet szimbiózisát - jegyezte meg Debrecen stratégiai fejlesztésekért felelős alpolgármestere.

Nagy Sándor Tibor, a Nagyerdei Kultúrpark igazgatója elmondta: a lepkeházban a nyitáskor 25 faj 450 lepkéjét mutatják be. Jelenleg 12 olyan faj példányai is láthatóak itt, amelyek angliai és közép-amerikai tenyésztőhelyekről érkeztek Debrecenbe.

Néhány ezek közül alig egy hétig él, ilyen a várhatóan a nyitás után kikelő Atlasz lepke (Attacus atlas), amely a világ legnagyobb éjszakai lepkéje 25 centiméteres szárnyfesztávolságával. Más fajok két hónapig is elélhetnek, ilyen a szintén hatalmas kék azúrlepke (Morpho peleides) - mondta a szakember.

Hozzátette: a pálmaházban a lepkeházon kívül insectáriumot (rovarállatkertet) is berendeztek, ahol egyebek mellett botsáskák, pókok, skorpiók, ezerlábúak élete figyelhető meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.