George Stephensonra emlékezve

Ismét lesz Gőzmozdony Grand Prix a Vasúttörténeti Parkban

George Stephensonra, a vasúti közlekedés feltalálójára emlékezve rendezik meg idén is a Gőzmozdony Grand Prix-t szeptember 20-án a budapesti Vasúttörténeti Parkban, ahol három ország mozdonyvezetői teszik próbára ügyességüket.

2014.09.17 19:22MTI
freedigitalphotos.net/samurai

A magyar mozdonyvezetők legjobbjai mellett osztrák és finn gőzmozdonyvezetők mérkőznek meg a tizennegyedik alkalommal megrendezett mozdonyversenyen, amelynek során nemcsak gyorsaságukat, de ügyességüket is összemérik a versenyzők az angol posta, a sörmenet, valamint a tűzoltás és a kisasszonyok kiszabadítása versenyszámokban - olvasható a szervezők közleményében.

Az angol posta versenyszám azt a korszakot idézi, amikor a levélküldemények eljuttatása a vasút legfontosabb feladatai közt szerepelt. A gyorsvonatok csak a nagyobb településeken álltak meg, így a kisebb helyeken a fel- és leadási feladatot úgy kellett megoldani, hogy a jármű mozgásban maradjon.

Az ügyességi próbák másik látványos attrakciója a sörmenet nevet viselő szám, amelyben a gőzmozdonyt úgy kell "vezetni", hogy a csatlórúdjára helyezett sörös doboz ne essen le.

A végrehajtáshoz a gőzbeömlést olyan precízen kell szabályozni, hogy a jármű a legkisebb rángás nélkül tudja megtenni a megszabott, mintegy százméteres távot. A megmérettetésen a magyar masiniszták a MÁV és a BKV mozdonyait hajtva készülnek címük megvédésére.

A mozdonyok erőpróbája mellett szombaton a közönség szavazatai alapján a nap legszebb mozdonyát is megválasztják.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.