A kulturális örökség napjai

Családi nap a budapesti Jókai-kertben

Szakvezetéses sétán és tárlatvezetéseken vehetnek részt, valamint különböző madárvédelmi eszközökkel is megismerkedhetnek azok, akik ellátogatnak a kulturális örökség napjaihoz kapcsolódó szombati családi napra a budapesti Jókai-kertbe.

2014.09.17 19:14MTI
freedigitalphotos.net/imagerymajestic

Az ingyenes családi napot a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (DINPI), a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) és a Keve András Madártani és Természetvédelmi Szakkönyvtár szervezi.

Az MME bemutatja a madárbarát kert programot, a madárvédelmi, valamint a kétéltű- és hüllővédelmi eszközöket. Lesz madárfészek-megfigyelés, toll- és madárfelismerés, a gyerekeknek pedig játszóház - olvasható az egyesület honlapján. A látogatók végigsétálhatnak Jókai Mór egykori nyári rezidenciáján, a ma már védett történeti kerten.

A Duna Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei kvízjátékokra és természetvédelemmel kapcsolatos interaktív játékokra, a PIM irodalmi idézetek ihlette rajzok készítésére és Jókai-kori ruhák felpróbálására várja az érdeklődőket.

A közönség különféle könyvritkaságokat tekinthet meg a Keve András Madártani és Természetvédelmi Szakkönyvtárban, amely a rendezvény idejére társasjátékozás színhelyévé alakul át.

A programok között szerepel a többi között szakvezetéses séta, madárgyűrűzési bemutató, előadás a rákosi vipera védelméről, valamint az MME Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztályának élőállat-bemutatója, de megtekinthető lesz a Jókai Mór a Svábhegyen és a Magyarország madárvilága című kiállítás is.

Jókai Mór 1853-ban vásárolta meg a Svábhegyen lévő telket a rajta álló házzal együtt, a területet borító sűrű bozót helyébe szőlőt és gyümölcsfákat telepített. A gyakori erős szél ellen hársat, juharféléket, szilt, berkenyét, vadgesztenyét és diót ültetett, a ház körül kisebb díszparkot alakított ki.

A Jókai-kert 1975 óta országos jelentőségű természetvédelmi terület, 2007 óta pedig védett történeti kert, a felújítási munkák 2011 nyarán értek véget. A kerben gyümölcsfákat ültettek, rózsakertet és szőlőlugast létesítettek, a szélfogó erdősávokat felújították és az agresszívan terjeszkedő növényfajokat eltávolították, emellett a Jókai korát és a kert természeti értékeit bemutató információs táblákat, madárodúkat és madáritatókat helyeztek ki.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.