Élhető városok

Világhírű dán várostervező dedikál Budapesten

Jan Gehl világhírű dán építész és várostervező Élhető városok című kötetét dedikálja csütörtökön Budapesten a Toldi moziban a Jó város című kétnapos rendezvénysorozat keretében.

2014.09.16 16:45MTI
Fotó: Wikipédia

A szerdán kezdődő eseménysorozatot a Dán Nagykövetség szervezi. "Jan Gehl várostervező nevéhez fűződik az élhető város és az arra épülő városstratégiák kidolgozása, amelyet több nagyvárosban alkalmaztak már" - mondta el az MTI-nek Bogdán Ágnes, a Dán Nagykövetség kulturális attaséja.

A dedikálás után az urbanistával Finta Sándor, Budapest főépítésze beszélget - tette hozzá, megjegyezve, hogy a szerző könyvében képes illusztrációkon keresztül mutatja be a várostervezés emberi dimenzióit. Mint elmondta, a városi biciklizés sajátos lehetőségeit és a kerékpáros kultúra fejlesztését mutatják be a Jó város című szerdán nyíló kiállításon, amelyen beszédet mond Tom Norring, Magyarország dániai nagykövete.

A kulturális attasé hangsúlyozta: köztudott, hogy Koppenhágában kedvező feltételeket biztosítottak a kerékpározók számára.

"Azonban a lakók mégsem elégedettek, hiszen az elmúlt időszakban stagnált a kerékpárosok száma" - hangsúlyozta. A tárlaton látható lesz például egy olyan plakát, amelyen rajzban fogalmazzák meg a dán gyerekek, hogy az iskolájuknál lévő kereszteződést miként lehet átalakítani úgy, hogy még inkább gyalogos- és kerékpárbarát legyen.

Bemutatnak olyan terveket is, amelyek segítségével egyes városrészeket élhetőbbé lehet tenni. A programsorozatot filmvetítések is színesítik. Szerdán a Cities on Speed című dokumentumfilm-sorozat Cairo Garbage című részét láthatja a közönség a mozi nagytermében, majd a sorozat Sanghajban játszódó részét vetítik a közönségnek.

Csütörtökön Mumbai Disconnected, majd Bogotá Change címmel játsszák a sorozat további részeit, a vetítések ingyenesek. Bogdán Ágnes elmondta: egyre többen élnek városokban, a felmérések szerint 2050-re a föld lakosságának több mint 80 százaléka lesz városlakó.

"Mindenki keresi a megoldásokat arra, hogy ezt a tömeget miként lesznek képesek befogadni a városok úgy, hogy közben élhető közeget is biztosítsanak a lakók számára" - tette hozzá.

A rendezvény ideje alatt a plakátkiállítás a Toldi moziban tekinthető meg, szeptember 23-tól pedig az Európa Pontban lesz látható.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.