Emlék

Kínai mozifilm a 2. világháborús szexrabszolgákról

Kínai filmesek a második világháború szexrabszolgáinak állítottak emléket, és a premier előtti tájékoztatójukon egy szemét eltakaró nőt ábrázoló szobrot is lelepleztek hétfőn a kínai főváros egyik filmszínházában.

2014.09.15 17:13MTI
freedigitalphotos.net/koko-tewan

A Hajnal szeme című filmalkotással első ízben kerülnek Kínában mozivászonra főszereplőként a japán megszállás évtizedeinek azon szereplői, akik szexrabszolgákként váltak ismertté, és akikből történészek szerint körülbelül 200 ezren szolgálták egykor a japán katonákat.

Többségük koreai, kínai és más ázsiai országbeli volt - jelentette a kínai online média. A 92 perces kínai filmdráma rendezője Lu Hsziao-lung, főszereplői között van Cseng Pej-pej és Ceng Csiang.

A korszakról azonos címmel már találkozhattunk koreai televíziós filmsorozattal, amely a japán megszállástól a koreai háborúig terjedő időszakban játszódott. Lu a pekingi sajtóbeszélgetésen kiemelte, ez az egyetlen szobor, amely Kínában emléket állít a "komforthölgyeknek", és felavatása azért is különös jelentőséggel bír, mert hasonlókat eddig csak Dél-Koreában és az Egyesült Államokban állítottak fel.

A bemutató napja szeptember 18. lesz, a Kínában 14 éven át tartó japán invázió és megszállás kezdetének 83 évvel ezelőtti napja. 1931-ben az úgynevezett mukdeni incidenssel kezdődött Északkelet-Kína, Mandzsúria lerohanása. Kínában idén nyáron közölték, hogy az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) világemlékezet listájára szeretnének felvetetni olyan bizonyító erejű dokumentumokat, amelyek a 2. világháborúban szexrabszolgaságra ítélt nőkkel kapcsolatosak.

Akkor megerősítést nyert, hogy Szöulnak ezzel megegyező tervei vannak. A hivatalos indoklás szerint céljuk ezzel az, hogy "hasonló emberiség elleni rémtettek ne fordulhassanak elő".

Ugyanakkor köztudott, hogy Kína, Dél-Korea és például a Fülöp-szigetek az ellen tiltakoznak, hogy Japánban több ízben a háború velejárójaként említették politikusok a szexrabszolgaságot, és felmerült azoknak a tanulmányoknak is az újraértékelése, amelyek nyomán a japán kormány emiatt 1993-ban bocsánatot kért.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.