Jamagucsi Josiko 94 éves volt

Elhunyt az egyik leghíresebb japán filmsztár

Kilencvennégy éves korában elhunyt Tokióban Jamagucsi Josiko japán filmcsillag, aki számos hollywoodi filmben is szerepelt, köztük Samuel Fuller Bambuszház című alkotásában.

2014.09.15 15:58MTI
Fotó: Wikipedia

A 94 éves színésznő halálhírét családja jelentette be vasárnap. Halálát szeptember 7-én szívelégtelenség okozta.

Jamagucsi 1920-ban született Kína északi részén, Mandzsúriában, a japánok háborús bábállamában Mandzsukuóban nőtt fel, szülei japánok voltak. Kínai előadóművészi karrierjéhez helyi hangzású művésznevet választott, így Li Csiang-lan (japánul Rikoran) néven futott be.

A harmincas évek végén két népszerű kínai nyelvű filmben is sikert aratott, de japán támogatói propagandacélokra is felhasználták. A második világháború után bíróság elé állították, és kis híján kivégezték árulásért, de mikor fény derült japán származására, Japánba települhetett.

A háború utáni években Jamagucsi Josiko néven építette fel ismét énekesi és filmszínészi pályáját Japánban. Az angolul kitűnően beszélő filmcsillag Hollywoodban is jelentős szerepeket kapott, a televízióban is munkához jutott és egy rövid életű Broadway-darabban is fellépett. Emlékezetes alakítást nyújtott Kuroszava Akira Botrány (1950) és Samuel Fuller Bambuszház (1955) című filmjében, valamint Tojoda Siro Bjaku fudszin no joren (Fehér kígyó asszony) című produkciójában. Hongkongban is több filmet forgatott, ám ezek nem maradtak fenn.

Első házassága egy szobrásszal 1956-ban két év után véget ért. De hamarosan hozzáment Otaka Hirosi japán diplomatához, és visszavonult a film világától. A hetvenes években a japán parlament felsőházának tagja lett, és posztját a kilencvenes évek elejéig megtartotta. Ri Koran, vatasi no hanszei (Fél életem mint Rikoran) címen 1987-ben kiadta bestsellerré vált memoárjait, televíziós beszélgetős műsort vezetett, és sokszor megjelent a médiában immár Otaka Josiko néven.

Japánban élettörténetét musical, valamint tévéfilm is feldolgozta, jelenleg egy életrajzi film készül róla Koreeda Hirozaku rendezésében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.