Fesztivál

Több mint 330 nevezés érkezett az októberi Magyar Filmhétre

Az összegzés szerint a Magyar Nemzeti Filmalap, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa és a Magyar Filmakadémia felhívására összesen 334 nevezés érkezett az október 13. és 19. között első alkalommal megrendezendő Magyar Filmhétre.

2014.09.14 06:35MTI
Fotó: freedigitalphotos.net/FrameAngel

A seregszemlére az alkotók az elmúlt 3 évben magyarországi moziforgalmazásban vagy televíziós csatornákon vetített, vetítendő, vagy a legfontosabb nemzetközi filmfesztiválokon szerepelt nagyjátékfilmeket, tévé-, dokumentum-, ismeretterjesztő, animációs és kisjátékfilmeket nevezhették.

A 334 benevezett alkotás közül 107 dokumentumfilm, 88 fikciós rövidfilm, 61 animáció, 35 ismeretterjesztő film, 27 egész estés játékfilm és 16 tévéfilm.

A játékfilmek között olyan nemzetközi fesztiválsikerek is szerepelnek, mint A nagy füzet, az Isteni műszak vagy a Viharsarok, valamint olyan közönségsikerek, mint a százezres hazai nézőszámot túllépő Coming Out és a Megdönteni Hajnal Tímeát című vígjáték.

A filmhétre nevezett alkotások több mint egyharmada a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra programja által támogatott tévéjáték-, dokumentum-, ismeretterjesztő-, animációs és kisjátékfilm. Köztük van a nemrégiben Montrealban fesztiváldíjat nyert tévéjátékfilm, A berni követ, a szintén több fesztiválon díjazott Vad Szigetköz című ismeretterjesztő film, a sport- és kultúrtörténeti jelentőségű Magyarok a Barcáért című dokumentumfilm vagy a szintén nagy sikereket elért Négyszögletű kerek erdő című animációs film is.

A budapesti MOM Parkban megrendezendő filmhéten számos alkotást először lehet majd látni. Török Ferenc Senki szigete című új filmjének a díszbemutatója is a filmhéten lesz.

A benevezett alkotások között a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, a MOME-n, a BKK-n és az ELTE-n készült vizsga- és diplomafilmek is nagy számban szerepelnek.

A közlés szerint a nevezések feldolgozása folyamatban van, a filmhét végleges programját október 3-án teszik közzé a szervezők.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.