Bolsoj

Elektronikus rendszerrel küzdenek a jegynepperek ellen

Humoros évadnyitó, nézőbarát változtatások és elektronikus jegyrendszer a moszkvai Nagyszínházban.

2014.09.14 01:32MTI

Humorral és a nézőknek kedvező változtatásokkal köszöntötték a 239. évadot a moszkvai Nagyszínház (Bolsoj) pénteki ünnepélyes társulati ülésen, ahol két miniszterelnök-helyettes is részt vett. Az eseményen az új elektronikus jegyrendszer bevezetéséről is beszámoltak.

Interneten eddig is vásárolhatott bárki jegyet, miután regisztrálta magát a Bolsoj honlapján, de az előadás előtt igazolnia kellett magát a moszkvai pénztárnál és úgy kaphatta meg a belépőt. Mostantól az elektronikus úton vásárolt jegyek felmutatásával is bejuthatnak a nézők a neves teátrumba.

Így a világon bárhol, bárki akadálytalanul hozzájuthat a jegyekhez - mondta Vlagyimir Urin vezérigazgató, aki azt reméli, hogy az új elektronikus rendszerrel nagyobb eséllyel zárják ki a neppereket, akik felvásárolják és sokkal drágábban adják tovább a színházjegyeket.

Sokszor előfordul, hogy meghamisítják az olcsó jegyeket és azokat drágább helyekre adják el - mondta Oleg Miszkovec vezérigazgató-helyettes.

A moszkvai Nagyszínház a nézőknek szeretne kedvezni azzal a másik jelentős változtatással is, hogy a valamikori "kakasülők" helyén olcsó, egyenként 200 rubelbe kerülő (körülbelül 1285 forint) állóhelyeket alakítottak ki. Emellett mind a hét szinten megszüntették azokat az üléseket, ahonnan szinte semmit sem lehetett látni az előadásokból. 84 állóhelyet hoztak létre és 110 ülőhelyen magasított székeket állítottak be. Oleg Miszkovec szerint a nézők így jobban jártak, mert kissé bizarrnak hatottak a 6. emeleti állóhelyek.

A társulati ülés indítása is a változást, bizonyára egy oldottabb légkör kezdetét kívánta jelezni a Bolsoj életében. A tagok először Vlagyimir Szpivakov neves orosz hegedűművésznek és karmesternek készítettek videóüzenetet, amelyben felköszöntötték 70. születésnapján. Ezt követően felgördült a Rosszija (Oroszország) felirattal és orosz kétfejű sasos címerrel díszített nehéz brokátfüggöny, és a kivetítőn a társulatról szóló, öniróniával teli, humoros zenés filmösszeállítást lehetett látni. Ebben a Bolsoj több előadásáról, így a nyári New York-i vendégszereplésen is sikert aratott Cári menyasszony című Rimszkij-Korszakov operáról, valamint a Makrancos hölgy című balettről készült kockák alatt szovjet filmekből vett humoros párbeszédek, úttörő-, és gyermekdalok hangzottak el.

A hatás nem maradt el, bár a humoros összeállítás láthatóan jobban tetszett Olga Gologyec és Alekszandr Zsukov orosz miniszterelnök-helyetteseknek és az újságíróknak, mint a meglepett társulat fegyelmezett, talán zavarban lévő tagjainak.

A társulat akkor sem oldódott fel, amikor az előző évadban kiemelkedően teljesítő művészeket és munkatársakat ismerték el. Érthető, hiszen a színház feszült időszakon, évekig tartó botránysorozaton és vezetőváltáson esett át.

Szergej Filin, a balett-társulat tavaly januárban kénsavval megtámadott művészeti vezetője az MTI kérdésére azt hangsúlyozta, mindent megtesznek annak érdekében, hogy olyan hangulatot teremtsenek, amelyben az emberek szívesen, nagy elszántsággal végzik feladatukat. Ő mindenesetre nagyon elégedett a társulat mostani hangulatával és állapotával.

A balettigazgató továbbra is folyamatos szemészeti kezelésekre szorul, amióta a tavalyi támadásban az arca és a látása is súlyosan megsérült. Felbujtóként Pavel Dmitricsenkót, a Bolsoj egyik vezető táncosát ítélte el a bíróság. Szergej Filin a tájékoztató után külön elmondta: minden tervét meg kell vitatnia az orvosokkal. "Örülnék, ha ezt elkerülhetném, de a szemsérülés komoly dolog, figyelnem kell az egészségemre" - tette hozzá a most is sötét szemüvegben megjelent igazgató.

Vlagyimir Urin, a Bolsoj tavaly júliusban kinevezett, rendteremtésre felkért vezérigazgatója az MTI kérdésre elmondta: mindig is hangsúlyozta, hogy a Nagyszínházban hatalmas számban vannak kiváló, tehetséges emberek. "A kérdés, hogyan lehet őket a normális alkotó folyamatba bevonni, hogy mindegyikük megtalálja abban az értelmet. Van, ahol ez megy, van, ahol nem. [...] Az a feladatom, hogy megteremtsem az alkotó légkört" - magyarázta a moszkvai Nagyszínház vezérigazgatója, utalva a Bolsoj korábban nyilvánosság előtt zajló, botrányokkal terhes belső életére.

Bennfentesnek számító orosz újságírók hozzátették: a színház új művészeti tervezési osztályvezetője Vlagyimir Urin felesége lett, akinek megjelenésével csökkentek Szergej Filin jogosultságai.

A Bolsoj balett-társulatára három bemutató, ebből két világpremier és több külföldi vendégszerepelés vár, de közöttük egyelőre nem szerepel európai, így magyarországi fellépés sem.

Szergej Filin a tájékoztató után az MTI-nek külön is nyilatkozott. Köszönetet mondott a magyar közönségnek az érdeklődésért, az irántuk tanúsított figyelemért. Diplomatikusan úgy fogalmazott: helyes, sőt szükséges lenne a baráti, partneri kapcsolatokat megteremteni, hogy gyakrabban örvendeztethessék meg a magyar közönséget a Bolsoj alkotásaival. Szerinte ma minden feltétel megvan ahhoz, hogy magyar színházban fogadják a Bolsoj művészeit és magyar művészeket, partnereket fogadjanak a moszkvai Nagyszínházban. "Van mit mondanunk egymásnak" - mondta Szergej Filin.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.