Cinefest

Megkezdődött a miskolci nemzetközi filmfesztivál

A film kultúrában betöltött szerepét méltatta egyebek mellett az emberi erőforrások minisztériumának kultúráért felelős államtitkára a Jameson CineFest-Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál megnyitóján pénteken.

2014.09.12 21:10MTI
Fotó: Facebook/Cinefest

Hoppál Péter úgy fogalmazott: a film a vizualitás eszközeivel a látásmódok sokféleségét és frissességét mutatja meg, rálátást adva más kultúrákra, más gondolkodásmódokat ismertetve. A film kultúrát közvetít, értéket teremt - tette hozzá.

A politikus szerint a miskolci filmfesztivál minden évben találkozási pontként funkcionál, olyan helyként, ahol "az értő és a filmkedvelő közönség valódi közösségé formálódva még inkább közelebb kerülhet a film igazi, lényegi természetéhez".

A kultúráért felelős államtitkár szólt arról is, hogy a médiumok küldetése "nem más, mint a film beteljesítése, a látható ember után a látó ember megteremtése".

Megemlítette: a tárca kiemelten támogatja ezt a fesztivált, fontos fórumnak tartja, mert kultúrát közvetít, értéket teremt.

Bíró Tibor, a fesztivál igazgatója a megnyitón azt mondta: a fesztivál hazai és nemzetközi ismertsége évről évre nő, a cél most is az, hogy a legfrissebb alkotásokat mutassák be.

A szeptember 21-ig tartó rendezvényen Cannes, Berlin és az amerikai függetlenfilmes Sundance fesztivál legjobbjait láthatják az érdeklődők, a több mint kétszáz film mellett mesterkurzusokat, műhelybeszélgetéseket és koncerteket is kínál a filmrajongóknak a rendezvény.

A fesztiválon a húsz versenyfilm közül három magyar film, Kerékgyártó Yvonne Free Entry című Sziget-filmje mellett Reisz Gábor Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan című generációs alkotása és Miklósy Zoltán Manieggs - Egy kemény tojás bosszúja című animációja is indul a díjakért.

A versenyprogramhoz hasonlóan kizárólag magyarországi premiereket kínál a Kitekintő szekció is, amelyben olyan fesztiválsikereket tekinthet meg a közönség, mint a 12 évig forgatott Sráckor vagy az öregkor elől Izlandra menekülő nyugdíjasokat bemutató Land Ho! - ez utóbbi egyúttal a fesztivál nyitófilmje is.

A nagyjátékfilmek mellett 13 dokumentumfilm, 33 kisjátékfilm és 19 animációs film is indul a szekciódíjakért. Kísérőprogramként a szervezők betekintést engednek a spanyol, a francia, az indiai filmgyártásba és a szlovák animáció világába, továbbá a Magyarországon is elérhető Sundance Channel is bemutat négy új filmet a fesztiválon. Mindezeken kívül számos szakmai programot, dokumentumfilmes műhelybeszélgetést, operatőri és vágói mesterkurzusokat, filmtörténeti vetítéseket és koncerteket is kínálnak az érdeklődőknek.

A versenyprogram és a Kitekintő szekció összes filmjét magyar és angol nyelven, illetve felirattal vetítik. A CineFest minden vetítése és programja ingyenes.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.