Új kiállítás nyílt

A pásztorélet múltja és jelene a Mezőgazdasági Múzeumban

Péntektől látogatható a Magyar Mezőgazdasági Múzeum új, időszaki kiállítása, amely A pásztorok világa - Tisztelet Herman Ottónak címmel a hagyományos magyar pásztorélet sajátos világát, nyelvét és hagyományait, múltját és jelenét mutatja be.

2014.09.12 15:04MTI
freedigitalphotos.net/Dr. Joseph Valks

"Intim kiállítást rendeztünk, amelyben a kiállított tárgyakhoz közel kell lépni, és el kell gondolkozni rajtuk. Igyekeztünk keveset 'beszélni', de olyat mondani, ami elgondolkodtat" - hangsúlyozta Estók János, a múzeum főigazgatója a tárlat pénteki megnyitóján.

Megjegyezte: egyértelmű volt a múzeum számára, hogy a Herman Ottó-emlékévhez egy, a pásztoréletet bemutató kiállítással fognak kapcsolódni, hiszen 1907-ben Herman Ottó hasonló témájú, az ősfoglalkozásokat bemutató kiállításával nyílt meg a Mezőgazdasági Múzeum a városligeti épületben.

"Herman Ottó munkásságáról az emlékév során sokan, sokféleképpen emlékeztek meg, mi arról az oldalról kívántuk megközelíteni a polihisztor munkásságát, amely minket igazán érint" - tette hozzá.

A február 20-ig látható kiállítás több ponton is reflektál a tudós által rendezett bemutatóra, amely Herman Ottó személyes gyűjtéseinek eredményeit, a pásztorélet tárgyain és különböző képzőművészeti alkotásokon keresztül tárta a látogatók elé.

A most megnyíló kiállításon új kontextusba és mai látványvilágba helyezve a polihisztor gyűjtésének számos féltett kincse is bemutatásra kerül. Az érdeklődők valós képet kaphatnak a pásztorok - juhászok, gulyások, csikósok, kanászok - mindennapi tevékenységéről, életviteléről és gondolkodásmódjáról is.

Meg lehet tekinteni hagyományos eszköztárukat, viseletüket, de még nyelvjárásukat, jellegzetes szavaikat, kifejezéseiket is bemutatják. A korabeli tárgyak, dokumentumok, makettek és modellek sorát Kunkovács László fotóművész hortobágyi felvételei, pásztorportréi és a jelenkor pásztorvilágának életképei egészítik ki.

A gyerekeket mesesarok és beépített interaktív elemek várják, amelyek népmesehősök, szólások, tapintható tárgyak és játékok segítségével teszik élményszerűvé a múzeumlátogatást.

Meg lehet szólaltatni az állatok nyakába kötött csengőket, pergőket és kolompokat, míg a legkisebbek korhű viseletekbe bújva tapasztalhatják meg, milyen érzés egy csikós, juhász vagy kiskondás szerepét magukra ölteni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.