Egy hónapon át

Debrecenben mutatja meg magát a halasi Csipkemúzeum

Az alkotások október 15-ig tekinthetők meg héköznapokon 10-17 óráig, szombatonként 10-14 óráig a DMK/Tímárház- Kézművesek Házában. Vasárnap, hétfő szünnap.

2014.09.11 20:25ma.hu

A Halasi Csipke Alapítvány Csipkemúzeuma szeptember 12-én, pénteken, 17 órakor tartja bemutatkozó kiállítását a DMK Tímárház - Kézművesek Házában (Nagy Gál István u. 6.).

A kiállítást megnyitja: Réz Istvánné, a Halasi Csipke Közalapítvány kuratóriumának tagja. Bemutatót tart: Kardos Zsuzsanna csipkevarró. Közreműködik: Dalmi Dóra, a Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskola és Zeneiskola diákja.

A halasi csipke a magyar és az európai iparművészet kitüntetett figyelemmel és elismeréssel kísért terméke. Első, 1902-es megjelenése óta a magyar népművészet fontos része, és azok közé a csipkeműhelyek közé tartozik, amelyek a századfordulón épültek, azóta is fennmaradtak és a mai napig működnek. Ez a kézimunkafajta a XX. században vált méltó vetélytársává a brüsszeli és a velencei csipkének.

A halasi csipkéből készült alkotások több világkiállítás nagydíját elnyerték, és a magyar állam ajándékaként előkelő, híres emberek is megkapták magyarországi látogatásuk alkalmából. Mint hungarikum, azon kevés iparművészeti értékeink közé tartozik, amely világszínvonalú, és az egész világot meghódította.

A kiskunhalasi Csipkemúzeum bemutatkozó kiállítása a legszebb darabokból kínál ízelítőt. Az alkotások október 15-ig tekinthetők meg héköznapokon 10-17 óráig, szombatonként 10-14 óráig a DMK/Tímárház- Kézművesek Házában. Vasárnap, hétfő szünnap.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.