Népszerű mostanság

Turner késői munkáiból nyílt kiállítás Londonban

J. M. W. Turner késői munkáiból nyílt szerdán kiállítás a londoni Tate Britain múzeumban. A modern művészet úttörőjének tekintett festő utolsó éveinek művészetét először dolgozza fel ilyen teljes tárlat.

2014.09.11 03:30MTI

A Late Turner: Painting Set Free című kiállítás január 25-ig tekinthető meg a Tate termeiben. Az anyag a művész hatvan éves kora után készült alkotásait tartalmazza, tehát az 1835 és 1851 között született festményeket. A felvonultatott 150 mű több mint fele a Tate saját gyűjteményéből származik, a többit azonban más brit és külföldi kollekciókból kölcsönözték a tárlathoz a kurátorok.

Dawid Brown és Sam Smiles, a kiállítás kurátorai arra törekedtek, hogy teljesebbé tegyék azt a leegyszerűsített képet, amely sokakban Turnerről él. A rendszerint az impresszionizmus előfutárjának és absztrakt művésznek elkönyvelt Turner klasszikus kompozíciókat is festett - hívták fel a figyelmet a kurátorok, akik és azt is hangoztatták, hogy a művész kortárs témáinak ábrázolásakor a klasszikus tájképek is előtűnnek. Késői munkáin is radikális változások figyelhetők meg.

A kiállítás képeiből a mester meghökkentően virágzó korszaka bontakozik ki: számos nagyszerű festménye származik ebből az időszakból, de akad a művek között vitatott és saját korában igazságtalanul félreértett festménye is.

A kiállítás kiemelkedő darabjai közé tartozik az Ancient Rome; Agrippina Landing with the Ashes of Germanicus és a Modern Rome - Campo Vaccino című festmény. Ezeket a képeket 1839-es bemutatásuk óta rendkívül ritkán lehetett ismét együtt látni - emlékeztetett a Tate Britain honlapja.

Nagyszerű akvarelljei közül az 1840-ból származó Heidelberg: Sunset, valamint az 1837-es Bamburgh Castle című művét is megtekinthetik a látogatók. A Bamburgh Castle című vízfestmény a harmincas években készült, de miután 1889-ben a Királyi Akadémián kiállították, 125 évig nem látta többé a közönség. A kiállítás kurátorai amerikai tulajdonosától kölcsönözték a tárlathoz.

A tárlatra Turner nagyobb sorozatait is összegyűjtötték, egy csoport szokatlan alakú festménye innovatív technikáját állítja reflektorfénybe.

A londoni kiállítás januárban Amerikába költözik. Az anyagnak azonban csupán a fele szerepel a tengerentúli bemutatókon: februártól májusig a Los Angeles-i J. Paul Getty Múzeumban, majd júniustól szeptemberig a San Franciscói De Young Múzeumban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.