Gozsdu udvar

Utcai performansszal vette kezdetét az Európai Hidak fesztivál

A Bridging Europe - Európai Hidak fesztiválnak ugyanez a missziója: falakat bontani és hidakat építeni a művészet segítségével.

2014.09.09 20:13MTI
Forrás: youtube.com

A berlini fal Gozsdu udvarban felállított másának szimbolikus lebontásával kezdetét vette kedd este a Bridging Europe - Európai Hidak művészeti fesztivál, amelynek középpontjában a 25 évvel ezelőtti határnyitásra emlékezve a német kultúra áll.

Stefan Englert, a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) igazgatója és Káel Csaba, a Művészetek Palotája (Müpa) vezérigazgatója beszédében a köztünk lévő falak lebontására és hidak építésére buzdított, hogy így jobban megismerhessük egymást Európában. A két vezető a beszédek után kalapácsot ragadott, és lyukat ütött az elmúlt napokban üzenetekkel teleírt falba.

A fesztiválnyitányon a BFZ zenészei különböző kamaraformációkban muzsikáltak a szimbolikus fal előtt felállított színpadon. A zenekar egyik vendégművésze, Sonia Wieder-Atherton csellista szólóprodukciójában azt a Bach-darabot játszotta el, amelyet a 20. század egyik legnagyobb csellóművésze, Msztyiszlav Rosztropovics 1989. november 11-én, két nappal a berlini fal leomlása után előadott a fal tövében legendás "flashmob" koncertjén.

Stefan Englert köszöntőjében rámutatott: Rosztropovics egész életében a szabadság és a demokrácia ügyét próbálta előmozdítani a zene eszközeivel. Mint mondta, a Bridging Europe - Európai Hidak fesztiválnak ugyanez a missziója: falakat bontani és hidakat építeni a művészet segítségével.



Káel Csaba beszédében felidézte, hogy személyesen is ott volt a berlini fal lebontásánál, ami máig maghatározó élmény maradt számára. Hangsúlyozta, hogy az európai népek kultúrája egymásból merít, és ezeken az alapokon kell továbbra is építkezni. "Akkor tudunk párbeszédet folytatni és együtt gondolkodni, ha ismerjük egymást. Így tudunk egy közös, új erőre kapó Európát felépíteni" - fogalmazott.

A BFZ és a Müpa által második alkalommal megrendezett, szerdától egy héten át tartó fesztivál középpontjában idén a német kultúra, elsősorban zene áll. A klasszikus és kortárs zene, valamint a dzsessz mellett az irodalom és a filmművészet terén is számtalan programon, előadáson keresik a kapcsolódási pontokat a német és magyar kultúra között. A 25 évvel ezelőtti határnyitás német-magyar gazdasági és kulturális kapcsolatokra gyakorolt hatásait nemzetközi kerekasztal-beszélgetésen járják körül.

A fesztivál teljes programja megtalálható a BFZ és a Müpa honlapjain (http://www.mupa.hu/ és www.bfz.hu).

A BFZ és a Müpa által második alkalommal megrendezett, szerdától egy héten át tartó fesztivál középpontjában idén a német kultúra, elsősorban zene áll.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.