Magda Olivero

Elhunyt a 104 éves szoprán

Elhunyt 104 éves korában Magda Olivero világhírű olasz szoprán.

2014.09.09 23:30MTI

A több mint hét évtizedes pályafutásra visszatekintő díva hétfőn halt meg egy kórházban, ahol augusztus óta kezelték szélütés miatt - közölte kedden az olasz ANSA hírügynökségre hivatkozva a BBC News.

Magda Olivero a harmincas években debütált énekesként, ám amikor 1941-ben férjhez ment, egy időre felhagyott a szerepléssel. Tíz évvel később tért vissza a színpadra, és ismét meghódította az európai és az amerikai közönséget.

Páratlan módon még 99 évesen is vállalt nyilvános fellépést.

A milánói La Scala egyperces néma emlékezésre kérte hétfőn a közönségét. Olivero már pályafutása kezdetén is énekelt a híres operaházban.

A Scala közleményében hangját "karizmatikusnak", előadásmódját "nagyszerűnek" nevezte, és hangsúlyozta, hogy az énekesnő szellemileg teljesen friss volt egészen haláláig.

A La Repubblica című olasz napilap 2010-ben is grandiózusnak értékelte hangját, amikor fellépett a milánói Palazzo Cusaniban.

Legismertebb szerepei között volt Puccini Toscája, Umberto Giordano Fedorája és Luigi Cherubini Medeája.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.