Mi szem-száj-fülnek

Szeptemberi programok az Európa Pontban

Start-upok, innováció, Réz András, plakátkiállítás, Shakespeare - mindez remek koncerttel és kiállításokkal: az Európa Pont szeptemberi programjainak alapját a Kutatók éjszakája, a Nyelvek Európai Napja és Shakespeare születésének 450. évfordulója adja.

2014.09.09 01:30ma.hu
Kép: primetime communications

Az évad első (és a hónap utolsó) programja a világ egyik legismertebb drámaírójához, a 450 éve született William Shakespeare-hez kapcsolódik. Valószínűleg az övé a világirodalom egyik legjobban feldolgozott életműve - áll a PrimeTime hírlevelében.

Szeptember 12-én szonettjeit elevenítik fel az Akadémiai Kiadóval, méghozzá a hazai underground szcéna nagy neveivel, akik különböző stílusokban értelmezik újra az író műveit.

Jelen lesz többek között Kardos-Horváth János a Kaukázusból, Zságer Ákos a Zagarból, de ott lesz Tanka Balázs is. Izgalmas ritmusok, újraértelmezett mondanivaló, változatlan zsenialitás – ünnepeljék velük a halhatatlan költőt!

A hónap utolsó eseményén, szeptember 30-án is Shakespeare-re emlékeznek: a Makrancos hölgy történetét (Heath Ledger és Julia Stiles főszereplésével) Gil Junger hollywoodi filmrendező gondolta újra egy amerikai középiskolába helyezve az események eredeti páduai színhelyét (az átdolgozás címe: 10 dolog, amit utálok benned). A film vetítése előtt Réz András esztétával beszélgetnek a filmről és a Shakespeare-kultuszról.

Irodalomról lesz szó szeptember 25-i programunkon is, amikor az európai nyelvek napjához kapcsolódóan a sokszínű európai költészet és írás kortárs alakjaival találkozhatnak az érdeklődők. Vendégeik olyan európai alkotók lesznek, akik mind egy-egy másik európai országról írtak: bemutatják a Mirrors of Europe projekt német résztvevőjét, Jochen Schmidtet, aki Magyarországról, Jana Beňova szlovák írónőt, aki Portugáliáról, Háy Jánost, aki Németországról írt, valamint Jean Rouaud francia írót, akinek a Valahol Európában sorozatban jelenik meg a legújabb regénye.

A szerzőkkel Forgách András beszélget német, angol és francia nyelven az utazásaik során szerzett tapasztalataikról (szinkrontolmácsolást biztosítunk). Az est az Európa Pont, a Francia Intézet, a Goethe Intézet, a Szlovák Intézet, a EUNIC, a L’Harmattan és a Lettre közös programja.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.