Nemzetközi zsűri

BuSho Fesztivál - 150 kisfilm

Megnyitották kedd este az idén tizedik évébe lépő BuSho (Budapest Short) Nemzetközi Rövidfilm Fesztivált, amely vasárnapig a főváros mellett több vidéki és határon túli városban több mint 150 alkotást kínál a kisfilmek rajongóinak.

2014.09.03 06:23MTI
Fotó: MTI, Bruzák Noémi

A budapesti Puskin moziban tartott megnyitón Balatoni Monika, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kulturális diplomáciáért felelős államtitkára azt mondta: a magyar filmek sikere alapján ideje Magyarországnak olyan színvonalon képviselnie a művészeit, amilyen színvonalon ők már teljesítenek.

A filmfesztivál fővédnöke köszöntőjében hangsúlyozta: a magyar film mostanra a játékfilm, dokumentumfilm, rövidfilm és animáció terén is világhírnevet szerzett, ekként pedig a kulturális diplomácia egyik legjobb hírhozója. Arra utalva, hogy a megnyitón levetítették az összes korábbi BuSho-reklámfilmet, hozzátette: "remélem, hogy itt a fesztiválon nemcsak a múlt jelenik meg, hanem egy új tíz, húsz, ötven év is elindul; ehhez szeretnénk már most hozzájárulni".

Hangsúlyozta: új korszak kezdődött azzal, hogy a kulturális diplomácia államtitkárságot kapott a külügyi tárcán belül. Köszöntője végén az államtitkár alkotásra ösztönözte a magyar filmeseket annak érdekében, "hogy nekünk legyen mit képviselnünk". M. Tóth Géza filmrendező, a tavalyi fesztivál zsűrielnöke megnyitó beszédében azt mondta: bár az alkotáshoz a műhelyhátteret kiválóan biztosítják az olyan iskolák, mint amilyen az általa vezetett Színház- és Filmművészeti Egyetem, legalább ilyen fontos, hogy egy országnak legyenek nemzetközi fesztiváljai.

"Az, hogy filmfesztivál van, az nem magától értetődő, hiszen a fesztiválok egy része néhány év után megszűnik" - mutatott rá. Az, hogy egy fesztivál eléri a tizedik évét, esélyt ad arra, hogy életben maradjon ezen az óriási fesztiválpiacon - mondta, majd hivatalosan megnyitotta a filmfesztivált. A vasárnapig tartó fesztiválon több mint 80 fikciós, kísérleti és animációs rövidfilm - köztük 12 magyar produkció - versenyez a BuSho díjaiért, emellett csaknem ugyanennyi nemzetközi, animációs és magyar kisfilmet tekinthetnek meg a nézők versenyen kívül, az információs szekciók vetítésein.

Az érdeklődők emellett megismerkedhetnek az Európai Filmakadémia rövidfilmes díjának tavalyi jelöltjeivel, láthatják a visegrádi országok egy-egy filmfőiskolájának válogatását hallgatóik munkáiból, valamint a BuSho által korábban szervezett workshopokon készült alkotásokat is megnézhetik.

A budapesti Puskin mozi és Corvintető mellett párhuzamosan zajlanak majd a vetítések Szolnokon, Sopronban, valamint a határon túl Nagyváradon, Érsekújváron és Ungváron. A nemzetközi zsűri három fődíját és további hét díját, a diákzsűri elismeréseit, valamint a főtámogató Nemzetközi Visegrádi Alap első alkalommal odaítélendő különdíját szombat este osztják ki.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.