Sűrűn fújják majd

Rendkívül gazdag évad vár a Szegedi Szimfonikusokra

Nagyon összetett feladatokkal készül a Szegedi Szimfonikus Zenekar az új évadra; a kötelezettségeken túl célul tűzték ki a közönség fiatalítását, és számos külföldi felkérésnek is eleget kell tenniük.

2014.09.01 13:57MTI
Fotó: Facebook/Szegedi Szimfonikus Zenekar

A hétfői évadnyitó kapcsán a zenekar igazgatója, Lukácsházi Győző kifejtette: a szimfonikus kötelezettségeken, a Fricsay- és a Vaszy-bérleten túl, a színházban opera, operett, különféle zenés darabok várják a zenészeket, emellett ifjúsági koncerteket játszanak, és igyekeznek egész Csongrád megyében olyan előadásokat szervezni, mely a legkisebbeknek szól. A zenekar tehát "maximális kihasználtság és pörgés mellett" tervezi az évadot és a legmagasabb színvonalú előadásokra törekszik - hangsúlyozta.

A két említett bérletben Gyüdi Sándor első karmester, illetve több vendégkarmester vezényletével rendkívül színes koncertműsorokat állítottak össze.

Kiemelte: szeretnék a Szegedi Szimfonikus Zenekart hallgató közönség átlagéletkorát csökkenteni, ezért például közös koncerteket adnak a Szegedi Tudományegyetem fiatal zenészeivel is.

Külföldi felkéréseik is szép számmal vannak. Az év végén Kínába utazik a zenekar, jövő nyárra pedig már Koreába kaptak meghívást. Itt például együtt dolgoznak majd José Curával. Emellett egy japán turné is tervben van.

A Szegedi Nemzeti Színházban egy Macbeth-bemutatót tartanak október elején, majd Budapesten adják elő Márai Sándor A gyertyák csonkig égnek című darabjának az olasz Marco Tutino által megzenésített verzióját.

A közönség további aktivizálására szabadtéri koncerteket is szerveznek Szeged terein. Az idén elindult, Zenei forgatag című kezdeményezés igen nagy sikert aratott, így ehhez hasonló programokban gondolkodnak. A cél, hogy a zene minél több korosztályhoz jusson el. Olyanokhoz is, akinél nem a klasszikus zene áll a középpontban, de meggyőzhetők, hogy az évszázadok óta fennálló műfaj tartósan szolgálja a nemes kultúrához értőket - fogalmazott Lukácsházi Győző.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.