A bajban segít a kultúra

Megújítják a magyar-ukrán kulturális együttműködést

A magyar-ukrán kulturális együttműködés megújításáról állapodott meg Szarvason Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) kultúráért felelős államtitkára és Olekszandr Zsuravcsak ukrán kulturális miniszterhelyettes.

2014.08.31 01:30MTI
MTI Fotó: Lehoczky Peter

A két politikus találkozóját követő sajtótájékoztatón Hoppál Péter eredményesnek nevezte a megbeszélést. A találkozó célja volt a magyar-ukrán kulturális együttműködés új kereteinek előkészítése - mondta. Hozzátette: 1995-ben létrejött a két ország között egy kulturális, oktatási és tudományos keretszerződés, ezt szeretnék egy három évre szóló munkatervvel megújítani.

Hoppál Péter emlékeztetett arra, hogy Magyarország meghirdette a keleti nyitás politikáját, amelyben szavai szerint a gazdasági kapcsolatok élénkítésén túl leginkább a kultúra tudja segíteni és szolgálni a baráti kapcsolatok elmélyítését. "Ukrajna Magyarország legnagyobb szomszédja, stabilitása elemi érdekünk" - mutatott rá. Magyarország rendkívüli módon érdekelt a kelet-ukrajnai válság politikai rendezésében, és minden segítséget megad az ország stabilitásának és békéjének helyreállításához - fejtette ki.

A megbeszélés fontos témája volt a Magyarországon élő ukrán kisebbség és a kárpátaljai magyarság kulturális sokszínűségének bemutatása és népszerűsítése.

Olekszandr Zsuravcsak a sajtótájékoztatón időszerűnek nevezte a két ország kulturális együttműködésének új tartalommal való megtöltését. Hozzátette: az ukrán népet és annak lelkületét a kultúrán keresztül lehet a legjobban megismerni.

A magyar-ukrán kulturális együttműködés eddigi eredményeit méltatva elmondta: a két ország színházainak, fesztiválszervezőinek együttműködése tartós szakmai és baráti kapcsolatokat eredményezett. Mindezt tovább kell erősíteni az új kulturális együttműködés keretei között.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.