És a szerzői jog?

Több száz év milliónyi könyvillusztrációja az interneten

Az elmúlt 500 évben megjelent több mint 600 millió könyvből vonta ki a fotókat, rajzokat és más képi illusztrációkat egy amerikai kutató, aki meg is osztotta az adatbázist az interneten.

2014.08.29 21:45MTI
Freedigitalphotos Serge Bertasius Photography

Kalev Leetaru 12 millió képből álló archívumot tervez létrehozni, ebből 2,6 milliót már fel is töltött a Flickr online fotómegosztóra. A képek 1500-tól 1922-ig megjelent könyvekből származnak; utóbbi évszám az a határ, amelytől kezdve a szerzői jogi megszorítások életbe léptek.

A gyűjtemény óriási előnye, hogy kereshető, hiszen minden kép tartalmi címkékkel van ellátva. Leetaru, a washingtoni Georgetown Egyetem kutatója, az Internet Archive által digitalizált mintegy 600 millió könyvet tekintett át egy általa kifejlesztett képkereső szoftver segítségével, mely a képaláírást, valamint a közvetlenül a kép előtt és után található szövegrészt is kimásolta a könyvből, így kontextusba helyezve az illusztrációt.

Kalev Leetaru szerint a digitalizációs projektek eddig a szövegekre koncentráltak, és nagyrészt figyelmen kívül hagyták a képeket. "Az elmúlt évek alatt a könyvtárak digitalizálták a könyveiket, de PDF-ként vagy más szövegesen kereshető fájlokként töltötték fel azokat. A könyveket szavak gyűjteményének tekintették; most ezt megfordítjuk" - mondta a BBC-nek.

A kutató szerint nagyon izgalmas rákeresni valamire, és megnézni, hogyan változott az ábrázolása az idők folyamán. A telefonról például azt találjuk, hogy a legkorábbi képek csupa távbeszélő üzletembert mutatnak, többnyire férfiakat, később azonban főleg a családot összekötő eszközként ábrázolják - magyarázta. Egy másik példa a vasút, amelyet kezdetben a világot alapjaiban megváltoztató újításként mutattak be, idővel azonban a hétköznapok részévé válik a képeken.

Ha projektje jövőre lezárul, Kalev Leetaru szeretne a Wikipédiával is együttműködni, hiszen a képarchívum nagyszerű illusztrációs forrása lehetne a szócikkeknek. Egyúttal azt is tervezi, hogy felajánlja könyvtáraknak képkereső programját, így bármelyik kigyűjtheti a képeket saját digitalizált adatbázisából, és így állandóan bővülhet a globális képgyűjtemény.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.