Nyíregyházán

Elkezdődött a Vidor Fesztivál

Az ünnepélyes megnyitóval, majd Lakatos Róbert és a Rév Zenekar koncertjével péntek este elkezdődött a mintegy négyszáz zenei, színházi és egyéb kulturális programot felvonultató 13. Vidor Fesztivál Nyíregyházán.

2014.08.29 20:35MTI

A Kossuth téren tartott megnyitón Horváth Endre, a Nemzeti Erőforrások Minisztériumának kabinetvezetője köszöntőjében kiemelte, a Vidor Fesztivál amellett, hogy egy nagy értékkel és minőséggel bíró összművészeti találkozó, egyben nemes kezdeményezés is, mivel megnevetteti az embereket, ennél pedig felemelőbb dolog és értékesebb küldetés aligha van.

Tasnádi Csaba, a Móricz Zsigmond Színház igazgató-főrendezője elmondta, a szervezők szerettek volna egy olyan klasszikus értelemben "görög népünnepélyt" létrehozni, ahol mindenki egyenlő és mindenki egyenlőképpen részesülhet a kulturális javakból.

Ez a program a kultúráról, a jókedvről, az emberek közötti kapcsolatokról szól a vidámság szemüvegén keresztül - jelentette ki Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere.

"A vidámság és derű országos seregszemléje" negyvennégy helyszínen, Nyíregyházán és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye húsz kistelepülésén zajlik szeptember 6-ig. A programok kilencven százalékát ingyenesen látogathatja a közönség.

Idén perui, portugál, kolumbiai, argentin és elefántcsontparti zenészek és zenekarok alkotják a fesztivál világzenei szekcióját: a Kossuth téri nagyszínpadon fellép a Cumbia All Stars, a Toques do Caramulo, a Maliból érkező Mamani Keita, a Che Sudaka, Tiken Jah Fakoly. A hazai előadók közül Lakatos Róbert és a Rév Zenekar, a Fonó Zenekar, a Kerekes Band, Malek Andrea és a Balogh Kálmán Gypsy Cimbalom Band, a Söndörgő, a Folkfusion Band, Palya Bea, a bolgár Meszecsinka, a Mystical Plants, valamint helyi amatőr együttesek szórakoztatják a közönséget.

A színházi versenyprogramban - amelyet a péntek este színpadra lépő Pintér Béla és társulata Titkaink című darabja indított el - tizenhat vígjáték szerepel a legismertebb hazai színtársulatok tolmácsolásában. Színpadra lép a MaNNA Produkció, a Thália Színház, a Rózsavölgyi Szalon, a Miskolci Nemzeti Színház, a Szkéné Színház, a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház, a Pesti Magyar Színház, a szombathelyi Weöres Színház, a székesfehérvári Vörösmarty Színház, a Karinthy Színház, a budaörsi Latinovits Színház, a kecskeméti Katona József Színház, az Aranytíz Színház és a Centrál Színház társulatai is.

A Makk Károly filmrendező vezette zsűri összesen kilenc díjat ítél oda a legjobb produkcióknak.

A fesztivál idejére a város főtere az ország legnagyobb mozijává változik, ahol esténként a legújabb magyar vígjátékokat vetítik. Emellett gazdag utcazenei, bábszínházi és képzőművészeti program is várja az érdeklődőket, amelynek keretében idén hét kiállítást tekinthetnek meg a fesztiválozók: az Antal-Lusztig Gyűjtemény Dobozkiállítása mellett láthatják a Díva, Színész, Nő (Lukács Margit, Mészáros Ági, Tolnay Klári 100) elnevezésű tárlatot is, amely a 20. századi magyar színházművészet három emblematikus alakjának állít emléket.

Nyíregyházára érkeznek a Tibet kincsei: a tárlat és az ahhoz kapcsolódó foglalkozások révén megismerhetik az érdeklődők a buddhizmus tanításait és képzőművészeti alkotásait. A Hal(l)hatatlan kiállítás a hallássérült művészek munkáit mutatja be, míg a Színház az egész világ elnevezésű tárlat Karádi Zsolt és Karádi Nóra színházi fotóin keresztül idézi fel a színház elmúlt évadait.

A szervezők kiállítással emlékeznek a 125 éve született Diener-Dénes Rudolf festőművészre, illetve az érdeklődők megismerkedhetnek a nyíregyházi önkormányzat által támogatott művészek munkájával is.

A Vidoron lesz emellett ovi buli, rajzkiállítás, színházi előadások a büntetés-végrehajtási intézetekben, éjszakai dumaszínház, félmaraton, de egy gördeszka-pályát is kialakítanak a város szívében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.