Digitális költeményeket mutatnak be

Költészet és számítógép, Hinta-palinta a Műszaki Tanulmánytárban

A Disztichon Alfa szóadatbázisból válogatva milliárdszám hozta létre a főként pajzán és tréfás tartalmú, formailag tökéletes verseket.

2014.08.29 07:42MTI

Különleges, számítógéppel generált versekkel, valamint képet, hangot és szöveget egyaránt tartalmazó alkotással is találkozhat az érdeklődő szombaton a fővárosi Műszaki Tanulmánytárban, ahol Papp Tibor mutatja be digitális költeményeit a Magyar Írószövetség tagjainak társaságában.

A műszaki tudomány és az irodalom találkozik szombaton 14 órától, amikor Papp Tibor József Attila-díjas költő tart előadást Képes Gábor, Magolcsay Nagy Gábor és Szalai Zsolt, a Magyar Írószövetség Digitális Irodalmi Munkacsoportja tagjainak társaságában - közölte a szervező Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum. A résztvevők a költészet számítógép nyújtotta lehetőségeiről beszélgetnek és arról, hogy hogyan változtatja meg a digitális kultúra az irodalmi alkotás folyamatát és a kultúrafogyasztást.

Papp Tibor a világ első számítógépen megjelenő irodalmi folyóirata, az 1989-ben alapított Alire alapító-szerkesztője, számos számítógépen készült irodalmi mű alkotója. Papp Tibor előadásában bemutatja Disztichon Alfa című költeményét, amely eredetileg egy Apple Macintosh számítógépen futó program volt: versgenerátor, amely szóadatbázisból válogatva milliárdszám hozta létre a főként pajzán és tréfás tartalmú, formailag tökéletes verseket.

A Párizsban élő költő más műveiben is kutatta a digitális kultúra lehetőségeit. A szintén bemutatandó Hinta-palinta című intermediális, vagyis képet, hangot és szöveget tartalmazó műve is ezt példázza.

A múzeum, az írószövetség munkacsoportja és az Örökség Kultúrpolitikai Intézet közös rendezvénye előtt, 10 órától kora délutánig tárlatvezetéseket tartanak a Műszaki Tanulmánytár irodagép, fényképezés, erőgép- és számítástechnikai gyűjteményeiben. Az intézményben egyebek mellett sok száz írógépet és számítógépet őriznek, de itt tekinthető meg az első golyóstoll, Bíró László József alkotása is. A számítógépek gyűjteményében Kozma László 1958-ban készített elektromechanikus "műegyetemi számológépétől" az 1962-ben gyártott, teremnyi méretű, elektroncsöves URAL-2 típuson át az első hordozható PC-kig terjed a sor.

A tanulmánytár a családi napot követően szerdánként és csütörtökönként 10 és 16 óra között látogatható október végéig.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.