Deutschland, Deutschland

A német kultúrát mutatja be az idei Bridging Europe - Európai Hidak fesztivál

A német kultúra áll a szeptember 10. és 16. között tartandó Bridging Europe - Európai Hidak művészeti fesztivál középpontjában.

2014.08.30 04:30MTI
Forrás: Wikipedia

A Művészetek Palotája (Müpa) és a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) által második alkalommal megrendezett fesztivál elsősorban a zenén keresztül keres kapcsolódási pontokat a magyar és egy másik európai ország kultúrája között. Tavaly Csehország állt a fesztivál fókuszában.

A BFZ három alkalommal is előadja nagyzenekari estjét, amelyen Johannes Brahms III. és IV. szimfóniája hangzik el Fischer Iván vezényletével. A zenekar emellett német barokk hangversennyel és német kortárs esttel is készül, valamint közreműködik Bertolt Brecht, Elisabeth Hauptmann és Kurt Weill Aki igent mond című "iskolaoperájának" előadásában is .

Jön a Tony Lakatos Quintet, a berlini 17 Hippies, a Nils Wogram Nostalgia Trio és a Das Kapital, fellép a Michael Wollny - Tamar Halperin zongora-csembaló duó és igazi zenei csemegét ígér a Berlin Songs című koncert is, amelyen a legszebb német kuplék és dalok keserédes dallamai csendülnek fel a weimari varieték és lokálok világából Marlene Dietrichtől Nina Hagenig neves hazai énekesek tolmácsolásában - derül ki a szervezők programajánlójából.

A zene mellett az irodalom is teret kap a fesztiválon: a Volt egy álmunk című német-magyar irodalmi sanzonesten a Magyarországon is jól ismert Terézia Mora és Ingo Schulze Németországban is népszerű magyar írókkal, Esterházy Péterrel, Bán Zsófiával és Dragomán Györggyel beszélget az irodalmi kapcsolatok "motorjának" számító Dalos György moderálásával. Zenei aláfestésképpen a HANEM zenekar válogat a német dalkincsből, Schumanntól a Rammstein zenekarig.

A Bridging Europe - Európai Hidak keretében szeptember 15-én nemzetközi kerekasztal-beszélgetést is rendeznek a 25 évvel ezelőtti határnyitás német-magyar gazdasági és kulturális kapcsolatokra gyakorolt hatásáról. A fesztivál teljes programja megtalálható a Müpa és a BFZ honlapjain (www.mupa.hu és www.bfz.hu).

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.