Kult

35 év után újra mozivásznon A nyolcadik utas: a Halál

Idén szeptemberben lesz 35 éve, hogy Ridley Scott sci-fi klasszikusa, az Alien az európai mozikba került. Az évforduló tiszteletére A nyolcadik utas: a Halál limitált vetítéssorozat keretében visszatér a mozivásznakra, Budapesten a Corvin moziban és országszerte több mint 30 filmszínházban láthatják a nézők a kultfilm rendezői változatát.

Nézze meg a képeket! >>> képgaléria

2014.08.27 00:34ma.hu
KATT a képekért!

Az 1979-ben a fiatal brit rendező, Ridley Scott megalkotta a filmtörténet és egyben pályafutása egyik legjelentősebb filmjét. A sokak által minden idők legfélelmetesebb filmjének titulált, klasszikus Alien címszereplőjét és az idegen világot az idén elhunyt svájci szürrealista képzőművész H. R Giger, a "biomechanikus" művészet nagymestere álmodta meg. Az Oscar-díjjal jutalmazott látványvilágnak, a rendező által mesterien alkalmazott feszültségkeltésnek és a jól felépített sztorinak köszönhetően a filmet a mai napig kultikus népszerűség övezi, bár a fiatalabb generációnak eddig nem adatott meg a lehetőség, hogy mozivásznon láthassa ezt a klasszikust, ahol annak eredeti dramaturgiája és vizuális atmoszférája igazán tud érvényesülni.

2003-ban Ridley Scott elkészítette a film rendezői változatát, az Alien – Director's Cut az új jelenetek ellenére egy perccel rövidebb lett az eredetinél. Ennek oka, hogy a rendező a digitális felújítás mellett számos jelenetet rövidebbre, feszesebbre vágott, ill. néhányat kihagyott, hogy a mai igényeknek megfelelően kicsit felpörgesse a filmet.

Az európai bemutató 35. évfordulója alkalmából ezt a rendezői változatot láthatja a közönség a hazai mozikban: szeptember 4-től egy hónapon át vetítik, vadonatúj digitális kópiáról, eredeti nyelven, magyar felirattal. A limitált vetítéssorozathoz országszerte számos filmszínház csatlakozott. A szeptember 4-i bemutató hetében Budapesten minden nap játsszák a Corvin mozi nagytermében, valamint látható lesz a megyeszékhelyek többségén, többek közt Szolnokon, Jászberényben, Szombathelyen, Szegeden, Békéscsabán, Debrecenben, Egerben is. A vetítések teljes helyszínlistája a film Facebook-oldalán olvasható.

A filmet forgalmazó, eddig főleg színpadi produkciók – mint például a londoni Shakespeare's Globe színház előadásai vagy a Queen legendás Népstadion-koncertje – mozikban történő bemutatásával foglalkozó Pannonia Entertainment tájékoztatása szerint további, hasonló jelentőségű alkotásokat terveznek bemutatni a közeljövőben, hogy a 21 századi filmipar alkotásai mellett, a filmművészet előző évtizedeinek felejthetetlen produkciói is azon a helyen gazdagíthassák a mai kor mozilátogatóit, ahová megalkották őket: a mozivásznon.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.