Lezárult a szemle

Magyar animáció sikere Hirosimában

Bucsi Réka Symphony no. 42. című filmje kapta a Hirosimai Nemzetközi Animációs Filmfesztivál Hirosima díját. A hétfőn zárult seregszemle díszvendége Magyarország volt.

2014.08.25 18:23MTI
freedigitalphotos.net/worradmu

A Hirosima város által adományozott, 1 millió jen (nagyjából 2,3 millió forint) jutalommal járó elismeréssel minden évben a szeretet és béke eszményét leginkább kifejező alkotást díjazzák - áll a fesztiválszereplést koordináló Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) MTI-hez eljutatott hétfői közleményében.

A hat tagú nemzetközi zsűri - amelynek tagja volt Mikulás Ferenc rendező is - emellett indoklásában kiemelte Bucsi Réka animációjának egyedi, újszerű és modern látásmódját is.

A zsűri összesen 17 filmet jutalmazott. A fesztivál nagydíját a brit Daisy Jacobs The Bigger Picture című alkotása nyerte el. Az ötnapos fesztivál díszvendége idén Magyarország volt: 3 versenyfilmmel és több mint 250 alkotással - összesen mintegy 1600 percnyi műsoridővel - képviseltette magát.

Emellett a fesztivál időtartama alatt az érdeklődők megtekinthették a magyar animáció egyik neves képviselőjének, Keresztes Dórának a munkáiból válogatást adó kiállítást is. Bucsi Réka díja az idén százéves magyar animáció legújabb sikere - olvasható az összegzésben.

Az évforduló megünneplésére az NMHH tematikus vetítéseket szervez az Uránia Nemzeti Filmszínházban, valamint az M2-es csatornán, ahol a közönség válogatást tekinthet meg a hirosimai fesztivál programjában szerepelt magyar alkotásokból.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.