Savaria Történelmi Karnevál Szombathelyen

Megkezdődött Közép-Európa legnagyobb históriás játéka

Ismét lesz tüzes játék, és pénteken, valamint szombaton este megtartják a fő látványosságnak számító fáklyás felvonulást is több mint ezer jelmezes részvételével.

2014.08.22 07:04MTI
Forrás: youtube.com

A Vesta-templomban ismét fellobbant a láng, csütörtök este kezdetét vette a Savaria Történelmi Karnevál Szombathelyen, ahol a következő három napban 25 különböző helyszínen 250 program várja a karneválozókat.

Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere karneváli nyitóbeszédében kiemelte: Savaria, amely kétezer év óta folyamatosan lakott város, büszke a múltjára, ezért rendezik meg már tizenötödször a történelmi karnevált, amely ma már Közép-Európa legnagyobb históriás játéka.

A főtéren már augusztus első hetében elkezdődött a visszaszámlálás egy ókori vízóra másának segítségével, az elmúlt hetekben kiválasztották a karnevál borát és a karnevál tortáját is.

A megyeháza udvarán idén is megnyílik a karneválszínház, amely Eugéne Labiche Olasz szalmakalap című bohózatát mutatja be.

A Történelmi Témaparkban péntektől ókori katonai hagyományőrző csoportok vernek tábort és tartanak harcászati bemutatókat. Ismét lesz tüzes játék, és pénteken, valamint szombaton este megtartják a karnevál fő látványosságának számító fáklyás felvonulást is több mint ezer jelmezes részvételével.

Ebben az évben a karnevál témája kibővül a biedermeier korszakkal és a reformkorral, valamint az I. világháború időszakával.

A Fórum színpadon egymást követik majd a fellépő együttesek, köztük Geszti Péter, Roy és Ádám, az Anima Sound System, Ferenczi György és a Rackajam; kinyit a Borok utcája és a Sörtér, benépesül a Mediterrán Udvar, a Keleti Bazár és a Kalandvár.

A tavalyi év újdonsága a Zsidó udvar volt, idén új helyszínként a székesegyházi főplébánia udvarán a Paradiso Dei, vagyis Isten kertje várja a közönséget a keresztény kultúrára fókuszáló rendezvényekkel. Itt Egyház a börtönben címmel csütörtökön már megnyílt egy kiállítás, amelyet fogvatartottak vallásos műveiből állítottak össze.

Vasárnapig több tízezer látogatót várnak a 15. jubileumi történelmi karneválra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.