1906-ban épült

Közművelődési színtér lehet a nyíregyházi Kállay-kúria

A nyíregyházi Kállay-kúria térítésmentes önkormányzati átvétele után az épület múzeumi közművelődési színtér lehet.

2014.08.23 03:30MTI

A több mint 100 éve, 1906-ban épült, 3040 négyzetméteres ingatlan jelenleg a Honvédelmi Minisztérium vagyonkezelésében van, de egy részét már jelenleg is a Jósa András Múzeum használja.

A törvény szerint lehetséges ingyenes tulajdonjog-átruházás után az épületegyüttest az átvevő önkormányzat - amennyiben megkapja azt - kulturális feladatainak ellátásához használja.

Mint azt Kovács Ferenc (Fidesz-KDNP) polgármester az ülésen hangsúlyozta: a neoklasszicista stílusban épült ingatlanban a nyíregyházi múzeum közgyűjteményi anyagait helyeznék el, közte a Kállay Gyűjteményt, valamint időszaki kiállításoknak adna otthont és raktárként is szolgálna. Továbbá irodalmi, zenei és más kulturális rendezvények megtartásához közművelődési színteret alakítanának ki benne. Ott tartanák a helyi közéleti fórumokat is, illetve a múzeum a közművelődési tevékenységét szintén ott végezné.

Az önkormányzat természetesen gondoskodna a város központjában, a Bessenyei téren lévő kúria teljes felújításáról, régi patinájának visszaállításáról. Az épületben Szabolcs megyei főispánként lakott Kállay Miklós is, aki 1942-44 között az ország miniszterelnöke volt. Ő adta át a kúriát a honvédségnek, hadosztályparancsnokság működött be, majd később hadkiegészítő parancsnokságnak adott helyet, illetve kommendáns hivatalnak, míg jelenleg toborzó irodának.

A közgyűlés felhatalmazta Kovács Ferenc polgármestert, hogy járjon el a tulajdonba adással kapcsolatban a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nél, és a létrejövő megállapodást írja alá a helyhatóság nevében.

A Kállay-család hagyatékét őrző nyíregyházi Kállay Gyűjtemény - amelyet Kállay Kristóf, a miniszterelnök fia, máltai lovag, a Máltai Lovagrend egykori szentszéki nagykövete alapított - 6 ezer tárgyból, 13 ezer fotóból és 13 ezer könyvből áll, és a híres família mellett az Ilosvay-, a Szitha-, a Vásárhelyi- és a Dietrich-család hagyatékát is őrzi. Nemrég pedig kiegészült Komiszár Dénes helytörténész háromezer darabból álló letétével, kutatási anyagaival, könyveivel és tárgyaival.

A Kállay-családot az egyik legrégibb ősnemes magyar famíliaként tartják számon, a Balog-Semjén nemzetségből eredeztetik. A "Kállayak" ősi fészke Nyíregyháza szomszédságában Nagykállóban és környékén volt, leghíresebb tagjai Kállay Miklós mellett császári, illetve királyi kamarások, udvari tanácsosok, miniszterek, országgyűlési követek és képviselők, valamint egyházi vezetők voltak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.