Örökség, védelem

Két éven belül teljesen felújítják a szabadkai zsinagógát

A városvezető emlékeztetett arra, hogy a magyar állam 100 millió forintig terjedő anyagi támogatást ad a zsinagóga belső terének felújítására.

2014.08.20 14:16MTI
Fotó: ma.hu

Két éven belül befejeződhet a szabadkai zsinagóga külső és belső felújítása, így 2016-ra az épület teljes pompájában látogatható lesz - jelentette be Maglai Jenő, a város polgármestere szerdán.

Helyi sajtójelentések szerint a munkálatok megtekintése után a városvezető emlékeztetett arra, hogy a magyar állam 100 millió forintig terjedő anyagi támogatást ad a zsinagóga belső terének felújítására. Erről Orbán Viktor miniszterelnökkel tárgyaltak a zsidó hitközség és a város vezetői a magyar kormányfő márciusi szabadkai látogatásakor.

Szabados Róbert, a szabadkai zsidó hitközség elnöke örömmel nyugtázta, hogy a harminc éve tartó felújítási munkálatok hamarosan befejeződnek. Hozzáfűzte: a zsidó hitközség és az önkormányzat egyetért abban, hogy a rekonstrukció után az épület megtartsa vallási funkcióját, emellett azonban kiállítási térként és idegenforgalmi célpontként is működik majd.

A szabadkai zsinagógát - amely 1990 óta Szerbia kiemelt jelentőségű műemlékei között szerepel - májusban Európa hét legveszélyeztetettebb kulturális öröksége közé sorolták az Europa Nostra páneurópai műemlékvédelmi szervezet Bécsben zajló éves közgyűlésén.

A magyar szecesszió stílusában épült szabadkai zsinagógát Komor Marcell és Jakab Dezső tervezte, az üvegablakok Róth Miksa műhelyében készültek. Az 1970-es években bedőlt az egyik kupolája, és az épület majdnem összedőlt, felújítása azóta tart. Európa második legnagyobb zsinagógájában legutóbb a 2000-es évek elején tartottak szertartást.

A 19. század végén, illetve a 20. század elején mintegy 3400 izraelita élt Szabadkán. A második világháború idején az akkor 6000 főt számláló zsidóság többsége az auschwitzi koncentrációs táborba került, ahonnan kevesen tértek vissza. Ma már csupán 250-en élnek Szabadkán.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.