Jan Karsky nyomában

Budapestre tartanak a lengyel Harley-rajongók

Budapestre indultak hétfőn lengyel Harley Davidson-rajongók európai túrájuk során, hogy a II. világháborús lengyel ellenállás legendás alakjának, a 100 éve született Jan Karski futárnak a magyarországi tevékenységéről is megemlékezzenek.

2014.08.18 19:16MTI
freedigitalphotos.net/dan

A lodzi Marek Edelman dialógusközpont kezdeményezésére indított ötezer kilométeres motorkerékpáros túra Karski első küldetésének útvonalán halad.

Az augusztus 30-ig tartó vándorlás közben a lengyel motorosok a franciaországi Angers-ig, az emigráns lengyel kormány székhelyéig jutnak el (Karski 1942-43-ban juttatott el jelentéseket az emigráns kormányhoz és a nyugati hatalmakhoz a nácik által megszállt Lengyelország helyzetéről).

Útközben a Karski személyéhez kötődő helyszíneken előadásokat tartanak. Az akció résztvevői hétfő délután Zakopanéban tartottak előadást Karskiról. Ezután elindultak Budapest felé, ahová Kassán keresztül jutnak el hétfő éjjel.

Amint az MTI-nek Maciej Sankowski, a túra vezetője elmondta, azokat a helyeket keresik fel, amelyek Karskihoz kötődnek, aki többször is megfordult Magyarország fővárosában, ahol kereszteződtek a futárútvonalak.

Jan Karski (1914-2000) a lengyel ellenállás tisztje, jogász, történész volt, az első olyan szemtanú, aki a brit és az amerikai szövetségeseknek, köztük Franklin Delano Roosevelt amerikai elnöknek beszámolt a holokausztról.

Egyebek között az amerikai Elnöki Szabadságéremmel és a Világ Igaza izraeli címmel tüntették ki, 1998-ban Nobel-békedíjra jelölték. A második világháború után az Egyesült Államokba emigrált, később a washingtoni Georgetown Egyetem professzora lett, és az amerikai fővárosban halt meg 86 éves korában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.