Augusztus 20.

Ingyen mehetnek a kenyérünnepre a Sóstói Múzeumfalu látogatói

Az intézmény gabonaházában 12 órától elevenítik fel a kézi aratás nehéz munkafolyamatait, majd a szárazmalomnál mutatják be az őrlést, a lisztkészítést.

2014.08.18 10:14MTI
Fotó: ma.hu

Kenyérünnepet rendeznek augusztus 20-án, szerdán a Sóstói Múzeumfaluban, ahová a nemzeti ünnepen térítésmentesen léphetnek be a látogatók.

Kisgyörgy Tamás, a Nyíregyházához tartózó Sóstógyógyfürdőn lévő skanzen közművelődési munkatársa hétfőn az MTI-nek elmondta, hogy az aratás régi hagyományaival ismerkedhetnek meg az érdeklődők, akiket 10 és 17 óra között várnak a múzeumfaluba.

Az intézmény gabonaházában 12 órától elevenítik fel a kézi aratás nehéz munkafolyamatait, majd a szárazmalomnál mutatják be az őrlést, a lisztkészítést. A dagasztásból is kivehetik részüket a látogatók, az anarcsi lakóház kemencéjében pedig egész nap sül majd az új kenyér, amelyet bárki megkóstolhat.

Úgy mint a falvakban valamikor, lesz hálaadó istentisztelet is: a skanzen temploma mögötti ligetes falurészen Kósa László református lelkész áldja meg az új kenyeret. A 14 órakor kezdődő szertartás után a jelenlévők közösen fogyasztanak majd az új kenyérből.

A gabona útját - az istentisztelet kivételével - az aratástól a kenyérsütésig, délután ismét felelevenítik, hogy a később érkezők se maradjanak ki a múltidézésből.

Kisgyörgy Tamás tájékoztatása szerint szórakoztató programokat is szerveznek: délelőtt a Burattinó Bábszínház Vitéz László kalandjaival várja a legkisebbeket, délután pedig a skanzen kállósemjéni portáján szalmabálákból készített rejtekhelyen népmese-feldolgozásokat láthatnak, hallhatnak a látogatók. Emellett szekerezéssel, lovagoltatással, íjászattal, kézműves foglalkozásokkal, népi játszóudvarral és műhelybemutatókkal is várják az érdeklődőket.

Ezek mellett gasztronómiai bemutatót és népművészeti kirakodóvásárt is rendeznek augusztus 20-án a Sóstói Múzeumfaluban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.