Válogatás

Magyar animációs filmek az Urániában

A 15. Hirosimai Nemzetközi Animációs Filmfesztivál díszvendégeként bemutatkozó magyar animációs művészet fesztiválprogramjából láthat válogatást a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínházban és a közmédia műsorán augusztus 25. és 31. között.

2014.08.15 16:01MTI
freedigitalphotos.net/worradmu

A rendezvény pénteki budapesti sajtótájékoztatóján Karas Monika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke elmondta: a díszvendégség óriási megtiszteltetés az alkotóknak, a magyar animációs szakmának és Magyarországnak.

Ezt azzal viszonozzuk, hogy egy olyan felkészült csapattal látogatunk Hirosimába, amelynek részei az ifjú tehetségek mellett a már elismert szakemberek is - tette hozzá.

Kiemelte: a látogatás szerepet játszhat Magyarország és Japán kulturális kapcsolatainak elmélyítésében, szakmai ismerkedésre is lesz lehetőség, amely együttműködések alapja lehet. Karas Monika elmondta, hogy a 100 éves magyar animációt Magyarországon is megünneplik: az augusztus 21. és 25. között megrendezendő hirosimai fesztivál zárulta után tematikus vetítéseket tartanak az Urániában.

Emellett az ünneplésből a Magyar Televízió is kiveszi részét: az M2 csatornán számos animációs filmet, a magyar nemzeti kultúra emblematikus alkotásait vetítik.

A hirosimai fesztiválra meghívott magyar programból bő válogatást, mintegy 113 magyar animációs alkotást láthat a közönség az Urániában az NMHH támogatásának köszönhetően - jelentette be Bakos Edit, az Uránia Nemzeti Filmszínház ügyvezető igazgatója, hozzátéve, hogy 16 programot állítottak össze és öt egészestés film is látható lesz.

Szalay Péter Pannónia Anno című filmjével köszöntik a 100 éves magyar animációt, Dargay Attila Vuk, Jankovics Marcell Fehérlófia, Gémes József Daliás idők című alkotását tekintheti meg a közönség, a japán meghívás gesztusára viszonzásul pedig levetítik Hajao Mijazaki Szél támad című filmjét és egy nyolc japán animációs filmet felvonultató összeállítást.

Emellett látható lesz a Magyar animáció aranykora címet viselő válogatás, továbbá fiatal művészek és diákok alkotásait is vetítik. Gyerekeknek rövidfilmekből adnak ízelítőt és életmű-válogatásokat is bemutatnak. A vetítések mellett két kísérőprogramot is szervez a filmszínház, és - a gyerekprogramot kivéve - minden program előtt levetítik a fesztiválon szereplő három magyar versenyfilmet.

A teljes program augusztus 19-től olvasható az Uránia honlapján és ettől az időponttól válthatók jegyek is vetítésekre 600 forintos áron. Galambos István, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgató-helyettese arról beszélt, hogy a magyar animáció történetébe a televízió az utóbbi 50 évben kapcsolódhatott be, a közös munka sikertörténet, és azon dolgoznak, hogy ez így is maradjon.

Elmondta: a hirosimai fesztiválon több olyan film is látható lesz, amely az MTVA tulajdona. Több műsorban felhívják a figyelmet a rendezvényre és forgatócsoportot is küldenek a fesztiválra, amelyről külön műsor is készül.

Az esemény televíziós megjelenítésének az M2 gyermekcsatorna ad helyet: a filmhéten sikeres magyar animációs filmeket vetítenek, köztük a Bogyó és Babóca legújabb epizódjait, a Kortárs versek és dalok, valamint az Egy komisz kölyök című alkotásokat.

A hétvégén a Hófehér és a Vili, a veréb című film lesz látható. Varsányi Ferenc animációs filmrendező, egyetemi tanár elmondta: a hirosimai filmfesztivál magyar programja a magyar animáció aranykorát és jelenét dolgozza fel, több mint 250 alkotást bemutatva.

A versenyprogramban Bucsi Réka Symphony no. 42, Gelley Bálint Otthon, valamint Ruska László és Ringeisen Dávid Papírvilág című filmje szerepel. Fülöp József, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) rektora az MTI-nek elmondta: kivételes alkalom számukra a magyar díszvendégség a fesztiválon, amelynek 57 versenyfilmje közé 3 magyar filmet, MOMÉ-s alkotást válogattak be.

Sikerként szólt arról is, hogy ebben az évben Bucsi Réka filmjével - Vácz Péter Nyuszi és Őz című alkotása után - két magyar animációs film lehet Oscar-jelölt. A hirosimai szereplés segítheti ezt a folyamatot is - emlékeztetett Fülöp József, hozzátéve, hogy a nemzetközi rangú fesztivál lehetőség a kapcsolatépítésre, és alkalom nyílhat az animációval foglalkozó japán iskolákkal való együttműködésekről is tárgyalni.

Balatoni Monika, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kulturális diplomáciáért felelős államtitkára a hirosimai fesztiválszereplésről szólva arról beszélt, hogy a Japánnal való kulturális kapcsolatok erősítése nemcsak kiemelt kormányzati cél, hanem lehetőség is.

Elmondta: a kormányzat elkötelezett abban, hogy az elkövetkezendőkben a zeneoktatás mellett, a kreatív ipart, az animációt, a MOME által képviselt kreatív művészetet Japánban megjelentesse. "Tegyük az animáción és a vizuális kultúrán keresztül is az innovatív és fiatal tehetségekkel teli Magyarországot vonzóvá" - fogalmazott.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.