Évforduló

Semmelweis-emlékévet hirdet jövőre a KKM

Semmelweis Ignác a világon elsőként jött rá arra, hogy a kiemelkedően magas halálozási arányszámmal járó gyermekágyi láz a szülő nőkkel kapcsolatba kerülő személyek gondos kézfertőtlenítésével megelőzhető.

2014.08.15 06:30MTI
Forrás: youtube.com

Semmelweis Ignác (1818-1865) világhírű magyar orvos halálának 150. évfordulója alkalmából, az UNESCO által meghirdetett Semmelweis-emlékévhez kapcsolódóan, nemzetközi tematikus programsorozattal készül jövőre a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) kulturális diplomáciáért felelős államtitkárságal.

A KKM közleményében így fogalmaz: "A Semmelweis-emlékévvel a kulturális diplomáciáért felelős államtitkárság célja az, hogy a nagykövetségek, külképviseletek és a Balassi intézeti háló bevonásával Semmelweis munkásságán keresztül a magyar tudományos életnek, a tudományos-orvosi képzésnek, a magyar innovációnak és kreativitásnak megfelelő jelenlétet biztosítson a világban, nem kizárólag a tudomány eszközeivel."

A tárca a programsorozat koordinációjára egy munkacsoportot állít fel, amelybe meghívja többek között az Emberi Erőforrások Minisztériumának, a Magyar Tudományos Akadémiának, a Nemzeti Innovációs Hivatalnak, a Magyar UNESCO Bizottságnak, valamint a Semmelweis Egyetemnek a képviselőit.

Az anyák megmentőjeként számon tartott Semmelweis Ignác a világon elsőként jött rá arra, hogy a kiemelkedően magas halálozási arányszámmal járó gyermekágyi láz a szülő nőkkel kapcsolatba kerülő személyek gondos kézfertőtlenítésével megelőzhető. Az általa javasolt prevenció akkoriban forradalminak számított és 30 évvel előzte meg korát, ezért módszerét nehezen fogadta el a korabeli orvostudomány.

Az UNESCO 2013-ban nyilvánította a világemlékezet részévé Semmelweis gyermekágyi lázzal kapcsolatos felfedezéseinek 1847 és 1861 között megjelent egyes dokumentumait. A Magyar UNESCO Bizottság javaslatára vette fel az UNESCO Általános Konferenciája Semmelweis Ignác halálának 150. jubileumát azon évfordulók közé, amelyeket a szervezet megünneplésre méltónak tart - írták a közleményben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.