Virágkarnevál

Debrecen legszebb arcát mutatja augusztus 20-án

A 45. virágkarneválon a Nagyerdő szebb lesz, mint valaha.

2014.08.16 02:30MTI

Papp László, a város alpolgármestere elmonda: a Nagyerdei Stadion, a Nagyerdei Szabadtéri Színpad és a ködszínház új, illetve megújult helyszínei méltó környezetet jelentenek az ország immár legnagyobb turisztikai fesztiváljának.

Muresan Ovidiu, Nagyvárad alpolgármestere a sajtótájékoztatón elmondta: városuk tizedszerre látja vendégül augusztus 21-én a debreceni karnevál öt virágkocsiját. A nagyváradi felvonuláson a környező bihari települések néptáncegyüttesei is részt vesznek.

Bódor Edit, a Főnix Rendezvényszervező Kft. ügyvezetője hozzátette, hogy a karneváli hét már pénteken megkezdődik, az első virágkocsikat pedig nem Debrecenben, hanem pénteken Gyulán láthatja a közönség: egy helyi kulturális rendezvényen mutatkozik a virágkarnevál Szent Koronát szimbolizáló állandó kompozíciója és Gyula városának a karneválra készített virágkocsija.

Hasonlóan a tavalyihoz, idén is tizenöt virágkocsi gazdagítja a színpompás menetet augusztus 20-án Debrecenben. A tizennyolc magyar társulat mellett a világ minden tájáról érkeznek művészeti együttesek, többek között Törökországból, Grúziából, Észtországból, Romániából, Szerbiából, Macedóniából, Lengyelországból, Bulgáriából - sorolta Bódor Edit.

A virágkarneváli menet hagyományosan a Nagyállomástól indul reggel félnyolctól a Piac utcán, a Hatvan utcán, a Bethlen utcán, illetve az Egyetem sugárúton keresztül a megújult Nagyerdei Stadion rendezvényterére érkezik meg. A 45. Debreceni Virágkarnevál díszvendége Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója, Galambos István, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap vezérigazgató-helyettese, Jakupcsek Gabriella újságíró-műsorvezető, a debreceni kötődésű Gubás Gabi színművész, Dombi Tibor, a DVSC nagy kedvence és Mautner Zsófia, gasztroblogger követi figyelemmel a helyszínen a színpompás menetet.

Forrás: Wikipedia

Idén is a közönség dönti el, hogy melyik a legszebb virágkocsi és leglátványosabb felvonuló csoport, szavazataik alapján dől el, hogy ki kapja a Herendi manufaktúra, egyedi gyártású, közel fél-félmillió forint értékű vázáit - ismertette a karnevál főszervezője megjegyezve: újdonság, hogy a művészeti csoportok legjobbjait idén a díszvendégek választják ki.

A gazdag fesztiváli programsorozat a zene, a tánc, a zászlóforgatók és a sztárfellépők jegyében telik majd. A Galiba Gyermekfesztivál, a 3. Debrecen Hangja Döntő és a 3. Debreceni Cseh Sörünnep mellett vadonatúj helyszíneken különleges programok is lesznek: a szabadtéri színpadon koncertet ad az idén 60 éves Debreceni Helyőrségi Zenekar, az 1984 óta működő, fennállásának 30. évét ünneplő Debrecen Dixieland Jazz Band és a Gyuláról érkező Royale Dixieland Band, St. Martin szaxofonművész, illetve az Alma Együttes. A karneváli hét Lurkó Ligete a gyerekeknek is sokféle programot kínál.

Bódor Edit hozzátette: egy másik új helyszínen, a "Sztárok és Szirmok - Karneváléj a Stadionban" című műsorban többek között a virágkocsik felvonulását csodálhatják meg, különleges fényjáték és zene kíséretében. A nemzetközi folklórcsoportok bemutatkozóját egy közös produkció teszi még látványosabbá. Az összművészeti forgatagban, a fesztiválhangulatot kitűnően megalapozó mazsorettől a lélegzetelállító akrobaletten át egészen a fergeteges lovasbemutatóig több mint 1500 közreműködő kelti életre a karneváli hangulatot a Nagyerdei Stadion arénaszínpadán.

A karneváli fieszta a "Made in Hungária" retrobulijával zárul, amikor Fenyő Miklós Dollyval lép fel egy színpadon. Az esti tűzijáték az Egyetem téren lesz, amelyet erre az alkalomra külön komponált zene kísér.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.