Salgótarjánban

Felújították a "Magyar feltámadás barlangját"

Bóna Kovács Károly és Obrincsák Ernő építész 1931-ben készült alkotását a szocializmusban tönkretették: a benne lévő szobrokat összetörték, a barlangot pedig befalazták.

2014.08.16 01:30MTI
Freedigitalphotos pakorn

Székyné Sztrémi Melinda elmondta: az Ipoly Erdő Zrt.-vel 2006-ban kezdték el a Salgótarján belvárosa fölé magasodó Szent Imre-hegyen álló kálvária rendbetételét. Először a stációkat takaró cserjéket, gyomokat és magoncról nőtt fákat takarították el, majd a kálvária közelében lévő panorámás helyen az egykori partizánszobor helyén a Makovecz-stúdió tervei alapján megépítették az országzászlónak szánt emlékhelyet, illetve restauráltatták a műemléki kálváriát.

A polgármester megjegyezte: "az önkormányzat is kálváriát járt a rekonstrukciós munkálatokkal". Kiderült ugyanis, hogy magánkézbe került a kálváriához vezető lépcsősor, amelyet ki kellett vásárolniuk. Felújították, parkosították és térfigyelő-kamerákkal látták el a hegyoldalt. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy ez a terület nem csak a vallásos emberek számára, de városképileg is fontos, a "Magyar feltámadás barlangja" rekonstrukciója pedig a városlakók történelmi gyökereit is erősíti.

A "Magyar feltámadás barlangja" rekonstrukcióját az Ipoly Erdő Zrt. megbízásából a Három Szobrász Művészeti Kft. tagjaként Bobály Ádám szobrász-restaurátor, valamint Bobály Dávid szobrászművész végezte el. A salgótarjáni születésű alkotók a Magyar Képzőművészeti Egyetem növendékei. Munkájukat Bóna Kovács Károly örököseinek, azaz gyermekeinek, Kovács Balázsnak és Biczó Gézánénak a hozzájárulásával végezték.

A felszentelési ünnepség pénteken délután öt órakor kezdődik, a felszentelési liturgiát Varga Lajos, a Váci Egyházmegye segédpüspöke és Varga András esperes-főplébános tartja. Az ünnepségen közreműködnek Lengyel Judit, a Salgótarjáni Vonósnégyes, valamint a Zenthe Ferenc Színház művészei.

A sziluettjében a Nagy-Magyarországot formázó "Magyar feltámadás barlangjában" egykoron a Szűz Máriát és a térdelő Szent Istvánt ábrázoló - Magyarország felajánlását megjelenítő - szoborkompozíciót helyeztek el.

A salgótarjáni kálvária lezárásaként, a második világháború előtt a Szent Imre-hegyre kápolnát is terveztek, ám ennek felépítése elmaradt. Helyére a keresztre feszítést, a feltámadás-megváltás misztériumát szimbolizáló három kereszt került. Az egyházi szertartásokat, szentmiséket Salgótarjánban az első stáció előtti szikla üregénél tartották.

A kálváriát a szocializmus évtizedei alatt pusztulni hagyták. A hatvanas években a "Magyar feltámadás barlangját" befalazták, a szakrális emlékhely szobrait pedig meggyalázták és tönkretették.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.