Zsidó Nyári Fesztivál

Budapesten Giora Feidman világhírű klezmerzenész

A fővárosban koncertezik Giora Feidman világhírű klezmerzenész a Zsidó Nyári Fesztivál keretében szeptember 6-án.

2014.08.09 22:30MTI
Forrás: Wikipedia

Az argentin születésű klarinétos a müncheni Gitanes Blondes zenekarral lép fel a Zeneakadémia nagytermében - derül ki a szervezők közleményéből.

Feidman 1936-ban született Buenos Airesben besszarábiai zsidó emigránsok gyermekeként. Már 18 évesen a Teatro Colón operaház szimfonikus zenekarában játszott, 21 évesen pedig az Izraeli Filharmonikusokhoz csatlakozott, ahol mintegy két évtizeden át muzsikált.

Az 1970-es évek klezmer-reneszánszának idején fordult a stílus felé, elhagyta a filharmonikus zenekart, New Yorkba költözött és létrehozta saját klezmeregyüttesét. A világhírt Steven Spielberg filmje, a Schindler listája hozta meg számára, amelynek Oscar-díjas zenéjében klarinétozik. Repertoárján a klezmer mellett szerepelnek Gershwin szerzeményei, Argentína tangói, valamint kortárs izraeli szerzők szimfonikus művei és más klasszikus darabok is.

A klezmer a kelet-európai askenázi zsidóság zenei hagyománya, eredetileg lakodalmakon és más ünnepeken játszották. A stílust később az amerikai dzsessz és más műfajok is "megtermékenyítették", az 1970-es évektől nagy reneszánszot élt meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.