A városligeti csónakázó tavon

Art Moments fesztivál tárlatokkal, irodalommal és zenével

Kortárs képzőművészeti kiállítások mellett filmvetítés, irodalmi és zenés programok is várják az érdeklődőket csütörtöktől a budapesti Városligetben, az Art Moments összművészeti fesztiválon.

2014.08.07 02:30MTI
Forrás: Wikipedia

Az augusztus 20-ig tartó Art Moments Central European Visual Art Festival (AMS) elsődleges célja bemutatkozási lehetőséget nyújtani a kortárs képző- és iparművészeknek, nem megszokott környezetben - mondta el Erdélyi Szabolcs főszervező a fesztivált bemutató szerdai sajtótájékoztatón Budapesten.

A városligeti csónakázótóra épített mintegy 800 négyzetméternyi stégen közép-európai, magyar és arab művészek munkáit tekintheti meg a közönség, emellett irodalmi beszélgetések, felolvasások, zenés slam est, filmvetítés, workshop, salsa est és interaktív városismereti verseny is színesíti a programkínálatot.

A fesztiválra a Cap Kuwait élő performansszal készül, bemutatkozik az Egyesült Arab Emirátusokban működő Abu Dhabi Art Hub kortárs arab művészettel foglalkozó szervezet, a Best of Diploma kiállítás a Magyar Képzőművészeti Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem végzős hallgatóinak munkáiból válogat, emellett a Cégér - Jó bornak tervezz címkét! formatervezési pályázat terveit is megtekinthetik az érdeklődők. A rendezvényen láthatók többek között a Munkácsy-díjas Pistyur Imre szobrai, Kelemen Zénó vízre kihelyezett szobra, Asztalos Zsolt videósorozata, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) és a Mercedes Benz közös projektje.

Az irodalmi programok vendége lesz mások mellett Térey János, Rutkai Bori és a Specko Jedno, Dés László, Dragomán György, Szabó T. Anna, Tóth Evelin és a TrioM dzsessztrió, valamint több slammer, köztük Mavrák Kata Hugee, Kemény Zsófi és Simon Máron.

A fesztivál idei programja a "melting pot" (olvasztótégely) tematika köré szerveződik, a "teret adni, teret hagyni" mottó jegyében. Fenyvesi Áron, a közép-európai kortárs művészeket bemutató válogatás kurátora szerint a közép-európai régió évszázadok óta olyan nemzetiségi olvasztótégely, amelyben sok nép, nemzet kreativitása keveredett össze.

B. Szabó Dezső, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kulturális diplomáciáért felelős helyettes államtitkára azt hangsúlyozta, hogy az újjáalakult tárcán belül a kultúrdiplomácia immár önálló államtitkárságként szerepel, ezzel is jelezve ezeknek a kapcsolatoknak a fontosságát. Mint mondta, folyamatosan keresik azokat a lehetőségeket és nem hagyományos csatornákat, amelyeken keresztül az ország értékeit és érdekeit meg tudják jeleníteni. "Az Art Moments éppen egy olyan közvetítő csatorna, amely ezt a törekvést hordozni, közvetíteni tudja" - fogalmazott.

A fesztivál szeptemberben Debrecenben, októberben pedig Pécsen folytatódik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.