Sárospatakon

Pénteken kezdődik a Zempléni Fesztivál

Komoly- és népzenei koncertek, színházi előadások, irodalmi és táncestek, kiállítások, gasztronómiai programok színesítik az idei Zempléni Fesztivált.

2014.08.05 16:55MTI
Forrás: Wikipedia

Az augusztus 17-én záruló fesztivál csaknem félszáz rendezvényének Zemplén számos települése, egyebek mellett Tokaj, Szerencs, Sátoraljaújhely ad helyszínt.

Tokaj-hegyalja és Zemplén talán legrangosabb kulturális eseménysorozatát 1992-ben indította útjára a Liszt Ferenc Kamarazenekar, amely most a világ egyik legkiválóbb klarinétművészeként számon tartott Michael Collinsszal nyitja meg a rendezvényt a hagyományos helyszínen, a sárospataki Rákóczi-várban.

A fesztivál egyik rangos eseménye lesz a tokaji fesztiválkatlanban megrendezendő folklór show, ahol a Budafoki Dohnányi Zenekar, Lajkó Félix és Roby Lakatos hegedűművészek, Havasi Balázs zongorista, a Duna Táncegyüttes, a Harmonia Garden zenekar, a nyíregyházi Cantemus Kórus és a Budapesti Akadémiai Kórustársaság ad ízelítőt a magyar népzene sokszínűségéből Magyar Varázslat címmel.

A Zempléni Fesztiválnak egyebek mellett az ad különleges vonzerőt, hogy a térség legszebb műemléki és szabadtéri helyszínein, falvakban, várakban, templomokban rendezik meg a programokat.

Hollerung Gábor, a Budafoki Dohnányi Zenekar zeneigazgató-karmestere, a fesztivál művészeti igazgatója a rendezvény beharangozó sajtótájékoztatón korábban a fellépők közül kiemelte a grazi Vocalforum kamarakórust, amely a hercegkúti katolikus templomban adandó koncertjén misztikus hangulatú a cappella kórusművekből válogat, mádi koncertjére pedig hagyományos osztrák népdalfeldolgozásokkal és tipikus jódlival készül.

A fellépők között lesz egyebek mellett Ázsia egyik vezető énekkara, a Tajpeji Filharmónia Kamarakórusa is, valamint a Csík Zenekar, a Tátrai Trend, Bognár Szilvia, a Modern Art Orchestra, a Juhász Gábor Trió, az Ensemble Mimage és a Kaltenecker Trió.

Idén is folytatódik Hollerung Gábor népszerű zenemagyarázó sorozata A megérthető zene címmel, ezúttal Haydn oratóriuma, a Teremtés kerül terítékre.

A kulturális kormányzat idén kiemelt támogatásban részesíti a rendezvényt, amelynek szervezői összességében 60 millió forintból gazdálkodhatnak, ami stabil anyagi hátteret biztosít a fesztiválnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.