620 millió fontnyi jegybevétellel

London a világ színház fővárosa

22 millió néző látogatott a brit főváros színházaiba 618,5 millió font jegybevételt generálva a 2012-2013-as szezonban.

2014.07.31 14:25MTI
Forrás: Wikipedia

A brit főváros kereskedelmi alapon, állami támogatással működő és fringe színházairól készült minden idők legátfogóbb tanulmánya kimutatta, hogy a 241 intézményben lévő 110 ezer székben az előző évadban 22 millió néző fordult meg. A Londonban látogató turisták mintegy egynegyede (24 százalék) színházba is megy.

A mintegy 620 millió fontnyi jegybevétel magasabb volt az előző évadban regisztrált 609 milliónál. A West Enden kereskedelmi alapon működő 49 magánszínház bevétele volt a legnagyobb, 403 millió font, ez 0,75 százalékos növekedés az előző évad 400 millió fontnyi jegybevételéhez képest.

A nem kereskedelmi alapon működő, állami támogatásban részesülő és fringe intézmények bevétele a jegyeladásokból 215 millió fontra nőtt, 3,3 százalékkal volt több az előző évi 209 millió fontnál. A Művészeti Tanács által támogatott 135 színház - köztük a Globe és a Nemzeti Színház - bevétele 152 millió font volt, az összes jegybevétel egyharmadát ők adták.

A színházjegyek átlagára 27,76 fontot tett ki, ez kevesebb, mint az előző évadban. Az államilag támogatott intézményekben 21,24 font volt, ami jóval olcsóbb a West End 36,05 fontos jegyáránál. A 47 fringe színházban a jegyek körülbelül 10 fontba kerültek, több mint félmillió néző kereste fel ezeket a színházakat.

A Nemzeti Színház és a Londoni Színházak Társasága (Solt) által megrendelt tanulmányt a The Stage színházi folyóirat szerkesztője, Alistair Smith készítette. "London színházait jóval többen keresik fel, mint a Premier Liga futballmérkőzéseit, és a szánházak több jegybevételt hoznak, mint a mozi" - idézte Smitht a The Daily Telegraph brit napilap.

Nagy erőt képvisel az "egymásba fonódó" gazdaság, az amikor az olyan államilag támogatott kasszasikerek, mint a War Horse vagy a One man, Two Guvnors (Goldoni Két úr szolgája című darabjának adatációja) átviszik a West End kereskedelmi alapon működő színházaiba. Igaz ez veszélyeket is rejt magában, mivel a kormányzati támogatások csökkennek - hangoztatta Smith.

A tanulmányból az is kiderül, hogy a színházak több mint háromezer előadóművészt foglalkoztatnak, és többezres személyzetük van, de a 12 legnagyobb londoni színház foglalkoztatja a színészek 26 százalékát. Ami a színészek fizetését illeti a fringe színházakban egy ötödük csupán minimálbért vagy valamivel a fölött kap kézhez.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.