Országos jelentőségű kulturális emlék

Felújították Szlovénia legnagyobb és legszebb szénaszárítóját

Újra látható Szlovénia legnagyobb és legszebb szénaszárítója a délkelet-szlovéniai Sentrupert városka szabadtéri néprajzi múzeumban.

2014.07.31 03:30MTI
Forrás: Wikipedia

Szlovénia egyetlen, országos jelentőségű kulturális emléknek nyilvánított szénaszárítóját 1936-ban építette Janko Gregoric helyi ács, Joze Simoncic gazda megrendelésére. A "Simoncic-szénaszárító" az egyik legkiemelkedőbb példája a szlovén népi építészetnek.

A Szlovéniában kozolecnek vagy toplarnak nevezett különleges, négy oszlopon álló, fából készült, magasba emelkedő építmények az átnedvesedett széna mesterséges szárítására szolgáltak. Általában gazdag fafaragás díszíti homlokzatukat.

A Simoncic-féle szénaszárító a "Szénaszárítók Földje" nevű skanzen legfőbb büszkesége, ez az egyetlen, amely eredeti helyén áll, az összes többit máshonnét hozták köré. E szárító kimagasló szépsége késztette a helyi hatóságokat az ország legszebb szénaszárítóinak egybegyűjtésére.

A sentruperti szabadtéri múzeumban 17 különböző szénaszárító tekinthető meg, a legrégebbi 1795-ben épült.

A skanzent 2013 júniusában nyitották meg: azóta 40 országból 30 ezren tettek látogatást a "Szénapajták Földjére".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.