Doku

Gerő Marcell Káin gyermekei című filmje a San Sebastian Fesztiválon versenyez

A dokumentumfilmet beválogatták a 62. San Sebastian Film Fesztivál fiatal tehetségeket bemutató, New Directors szekciójának programjába, amelyben főleg játékfilmekkel együtt versenyez majd szeptember 19. és 27 között.

2014.07.31 01:30MTI
freedigitalphotos Idea go

A Káin gyermekei Monory Mész András Bebukottak című dokumentumfilmjének gyilkosságért elítélt fiatalkorú szereplőinek felkutatására és megszólaltatására vállalkozott. Gerő Marcell rendező és László Sára társszerző-producer 2010-ben látta először az 1980-as évek betiltott alkotását, amelyben büntetésüket töltő fiatalok nyíltan mesélnek a börtönélet kegyetlen hétköznapjairól, elkövetett bűneikről és a szabadulás utáni tervekről - olvasható a Magyar Filmunió az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében.

Az egykori filmben a rendezőt leginkább az az ellentét foglalkoztatta, amely a megszólaló kamaszok "nyílt arca, tiszta tekintete, higgadt és összeszedett beszéde, illetve az előadott kegyetlen tartalom között feszült". Ennek a feszültségnek a bemutatására és az eltelt 30 év történetének bemutatására vállalkozik a Káin gyermekei.

A magyar közönség a világpremiert követően elsőként az HBO csatornáján láthatja majd a filmet ősszel.

A magyar-francia koprodukcióban készült film producere László Sára, Jacques Bidou és Mariann Dumoulin. Az alkotás a Campfilm, a JBA Production és az Arte France gyártásában, az HBO Europe koprodukciójában jött létre.

Gerő Marcell 2007-ben diplomázott a Színház- és Filmművészeti Egyetem rendező szakán Szász János osztályában. Kócos című diplomafilmje világszerte sikerrel szerepelt. A Campfilm egyik alapítója, a diploma megszerzése óta producerként dolgozik - a Káin gyermekei az első egész estés rendezői munkája.

A San Sebastian Film Fesztivál meghívása azért is számít nagy sikernek, mert a mustrán több mint 10 éve nem szerepelt magyar film, legutóbb Pálfi György Hukkle című alkotása mutatkozott be itt 2002-ben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.