Állami kitüntetések

Obama: a művészetek segítenek nekünk élni

A Brooklyni Zeneakadémiát (BAM) és Jeffrey Katzenberg filmproducert, a DreamWorks animációs stúdiójának vezetőjét is kitüntette hétfőn Barack Obama az Egyesült Államok legmagasabb művészeti elismerésével, a Nemzeti Művészeti Érdeméremmel.

2014.07.29 10:48MTI
Fotó: Facebook/DreamWorks Animation

A elnök a Fehér Házban megrendezett ceremónián a művészeti élet 12 kiválóságának nyújtotta át a Művészeti Érdemérmet, további tíz kitüntetett pedig a Nemzeti Emberiességi Érdemérmet vehette át.

Obama a megjelentek előtt tartott beszédében felelevenített egy anekdotát Abraham Lincolnról, aki az 1863-as Emancipációs Kiáltvány beterjesztése előtt kabinetje tagjait egy kortárs regény két humoros fejezetének felolvasásával szórakoztatta, arra intve őket, hogy halkan mulassanak.

"Lincoln megértette, hogy a művészet és az emberiesség nem csak arra szolgálnak, hogy szabadidőnkben szórakoztassanak. Szükségünk van rájuk, mint az orvosságra. Segítenek nekünk élni" - fogalmazott.

A művészeti kitüntetettek között szerepelt még Robert Graham néhai szobrászművész, Albert Maysles dokumentumfilm-rendező (Két nő - Egy ház, Amikor királyok voltunk - Muhammad Ali), Billie Tsien és Tod Williams építész, James Turrell képzőművész, Julia Alvarez költő, színműíró, a művészeteket támogató Joan Harris, Bill T. Jones táncos-koreográfus, John Kander zenés színházi zeneszerző, Maxine Hong Kingston regényíró és Linda Ronstadt Grammy-díjas énekesnő - ismertette a The Washington Post.

A Nemzeti Művészeti Érdemérmet 1984-ben hozta létre az amerikai kongresszus. Az elismerést évente adják át az amerikai kulturális élet kiemelkedő tagjainak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.