Irány a Buckingham-palota!

Kiállítás a brit királyok és hercegek gyermekkoráról

A Royal Childhood elnevezésű tárlaton több mint 150 tárgy, köztük gyermekruhák, családi fotók, privát filmfelvételek és játékszerek idézik fel többek között Erzsébet királynő, Vilmos herceg vagy az épp egyéves György gyermekkorát.

2014.07.28 03:30MTI
freedigitalphotos.net/James Barker

A brit királyok és hercegek három évszázadra visszanyúló gyerekkori emlékeiből látható kiállítás szombat óta a londoni Buckingham-palotában.

A Royal Childhood elnevezésű tárlaton több mint 150 tárgy, köztük gyermekruhák, családi fotók, privát filmfelvételek és játékszerek idézik fel többek között Erzsébet királynő, Vilmos herceg vagy az épp egyéves György gyermekkorát.

A királyi palota fényűző termeinek egy részét minden nyáron megnyitják nyolc-nyolc hétre a nagyközönség előtt, idén a gyerekszobákra esett a választás, a Királyi Gyermekkor című kiállítás szeptember 28-ig látogatható.

A szervezők "rendkívüli bepillantást" ígérnek a brit uralkodócsalád tagjainak gyermekkorába. Könnyen elfeledkezünk arról, hogy a királyi csemeték ugyanolyan gyerekek, mint bárki más, ha például a helyesírás megtanulásáról vagy a helyes viselkedésről van szó - hangoztatta Anna Reynolds kurátor.

A későbbi Viktória királynő például 1832 szeptemberében, 13 évesen "nagyon, nagyon, nagyon, nagyon szörnyen neveletlennek" írta le saját magát magatartási füzetében.

A királyi gyerekek játékszerei azonban néha valóban nem átlagosak, így például a James Bond-filmekből ismert ezüst Aston Martin DB5 miniatűr verzióját, amelyet András hercegnek ajándékozott születésnapjára a legendás autógyártó, bármely 007-rajongó megirigyelheti: a 16 kilométeres óránkénti sebességre képes játékautóról nem hiányoznak az olyan extrák, mint a cserélhető rendszámtábla, a rejtett géppisztolyok vagy az elektromos vízfecskendők.

A legújabb jövevénnyel, az egyéves György herceggel kapcsolatban kiállították egyebek közt keresztelőruháját és azt az aranyozott emelvényt, amelyről tavaly júliusban a Buckingham-palota udvarán bejelentették a kicsi megszületését.

A kiállításon kívül átmenetileg megnyitották a látogatók előtt azt a termet is, ahol Vilmos és Katalin esküvői fotói készültek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.