Nagy dobásra készülnek

2016-ban jöhet a kínai Avatar

Nagy dobásra készül a kínai filmipar, az ország saját háromdimenziós válozatát készül a mozikba vinni minden idők legnagyobb kasszasikerének, az Avatar című sci-finek.

2014.07.27 16:22MTI
freedigitalphotos.net/worradmu

James Cameron 2010-ben bemutatott 3D-s fantasy szuperprodukciója eddig világszerte 2,8 milliárd dollár (643 milliárd forint) bevételt hozott, s több mint 50 milliárd forint értékű jegyeladással minden idők legnézettebb mozija volt Kínában is a közelmúltig, a Transformers című sorozat legújabb epizódjának forgalmazásáig.

A pekingi gyártó hétvégi bejelentése szerint a kínai Avatar forgatása 2015 májusában kezdődik, és a film premierjét 2016 végére tervezik Nanning városában, a Kuanghszi-Csuang autonóm terület székhelyén.

A helyszínnek van jelentősége, hiszen a mozi alapjául szolgáló romantikus történetet a forgatókönyvírók a csuang nemzetiség kultúrájából kölcsönözték. A Pajnyiaoji címet kapó alkotás leegyszerűsített sztorijában egy csuang kisebbséghez tartozó, Guka nevű fiatal férfi a varázserővel rendelkező ruházat (pajnyiaoji) keresése közben legyőzi a csuangokat rettegésben tartó gonosz sárkányt.

A népi monda a kínai szellemi kulturális örökség része. A gyártók nevében Csao Szung, a Beijing Chinese Century Media vezérigazgatója annyit már elmondott, hogy a filmkészítők, illetve az utómunkálatokat végzők csapatában ott lesznek az Avatar és a Karib-tenger kalózai filmek speciális effektjeinek szakemberei, a filmírók közé pedig meghívták a Terminátor 2 és az Így neveld a sárkányodat amerikai animációs film kipróbált gárdáinak tagjait.

"Csapatunk célja - mondta Csao a bejelentés alkalmával -, hogy a Pajnyiaojivel, vagyis e keleti, hős- és romantikus fantáziafilmmel méltó versenytársává váljunk az Avatarnak."

A készítők abban reménykednek, hogy művük megállja a helyét a nemzetközi filmpiacon is, és "méltó képviselője lesz a klasszikus kínai kultúrának".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.