Csupán 36 éves volt

Balesetben életét vesztette Mohay András jazzdobos

A Budapest Jazz Orchestra 36 éves dobosa segíteni akart, mikor megtörtént a tragédia.

2014.07.27 15:22MTI

A zenész halálát együttese jelentette be a honlapján (http://budapestjazzorchestra.hu).

A közlemény szerint a zenekar három tagját könnyebb sérülésekkel az egri kórházba vitték, ők a körülményekhez képest jól vannak. A zenekar két személyautóval és két mikrobusszal tartott az M3-as autópályán Budapestre Debrecenből, amikor a baleset történt.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) azt közölte a honlapján hajnalban, hogy egy személyautó és két mikrobusz ütközött össze Budapest felé vezető oldalon, Nagyútnál, s egy autóst, aki megállt segíteni, halálra gázoltak.

Kollmann Gábor, az együttesnek a balesetben szintén megsérült vezetője megerősítette az MTI-nek, hogy Mohay András dobost gázolták el. A Budapest Music Center Művészadatbázisa szerint Mohay András 1978-ban született Budapesten. Zenei tanulmányait tízévesen kezdte a X. kerületi állami zeneiskolában klasszikus ütőhangszer szakon.

Tinédzser évei elején ismerkedett meg a dzsesszel, középiskolai tanulmányai mellett az MZTSZ zenei stúdiójában tanult dobfelszerelésen Jávori Vilmostól. Érettségi után felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem dzsesszdob tanszékére, ahol főtárgytanárai Kőszegi Imre és Nesztor Iván voltak. 2003-ban diplomázott.

Játszott a hazai jazzélet meghatározó alakjaival, többek között Szakcsi Lakatos Bélával, Vukán Györggyel, Oláh Kálmánnal és Tony Lakatossal, Tűzkő Csaba szeptettjével. Több külföldi neves művésszel is volt alkalma játszani, köztük volt Chico Freeman, Erik Truffaz, Rosario Giuliani, Peter King. Szerepelt számos hazai és európai fesztiválon - Angliában, Oroszországban, Belgiumban, Csehországban, Romániában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.