Fesztivál

Kánikulai szombattal nyitott a Művészetek Völgye

Kánikulai szombattal nyitott az idei Művészetek Völgye. Az utcákon hömpölyögtek az emberek, sok a kisgyerekes család, de az idősebbek sem riadtak vissza a melegtől.

2014.07.27 04:30MTI
Fotó: Facebook/Kapolcs Völgyportál

Sokan a kapolcsi patakparton keresnek enyhülést egy fröccs, egy sör vagy egy nagy limonádé társaságában, a gyerekek a vízben pancsoltak. Napközben a legtöbben a vásárt járták, házi mézek, lekvárok, édességek között böngésztek, vagy épp a kézműves portékákat, kerámiákat, fafaragásokat, bőrtermékeket, szappanokat vizsgálgatták.

Miként a Völgy hangulatához már 24 éve hozzátartozik, az ember a meghirdetett programokon túl bárhol belebotolhat spontán "együttesekbe", ad hoc módon összeállt gitárosokba, dobosokba, énekesekbe. Viszonylag kevés a külföldi, de német szót azért itt-ott lehetett hallani.

Az ételek közül sok nem épp a nagy meleghez illik, de a csülkös pacal és a kakashere-pörkölt mellett azért könnyebb ételeket is kínáltak: kiváló például a már hagyományosnak számító sparhelten sült lepény, sajttal és más feltéttel egyaránt. Az italok között nemes balatonfelvidéki borok, ízes pálinkák és jó minőségű kávék is voltak a kínálatban. Újdonság a Kék abrosz program, amelyben kapolcsi porták kínálnak helyi ételeket, valamint kevésbé helyi fogásokat (gyros-tál) elérhető áron.

Mint a szervezők korábban hangsúlyozták, a Völgy egyik jelszava az idén a tradíció és az innováció ötvözése: utóbbi a wifi-kapcsolat elterjedésén mindenképpen érzékelhető, de az erőfeszítést jól jelzi a Design Terminál völgybéli "megtelepedése", és a Palya-udvar előtt felállított kivetítő is, amelyen egy mobilalkalmazás segítségével bárki élő streamingen oszthatja meg fesztiválélményeit.

A szervezők szerint az első hétvége lesz a csúcs, ami a látogatottságot illeti, már késő délelőtt is nehéz volt sátorhelyet találni, a szobák zömét pedig már előre lefoglalták erre a két napra. A hét első napjaira esőt várnak, ezért valószínűleg jóval kevesebben lesznek, de a második hétvégére újra "feltámadhat" a fesztivál.

Az idén Kapolcson, Taliándörögdön és Vigántpetenden megrendezett Völgy elsősorban a népzene, a dzsessz és a blues terén kínál koncerteket, emellett nívós irodalmi, képzőművészeti, dizájn- és gyerekprogramok is várják a mintegy 100 ezer látogatót a fesztivál tíz napja alatt.

Az olyan hagyományos helyszínek mellett, mint a Palya-udvar, a Hobo Klub vagy a Kaláka Versudvar, az idén saját dzsessz-udvart indított Harcsa Veronika, a Fonó FolkUdvarral jelentkezett, a Design Terminál a kreatívipar világába vezeti be udvarának látogatóit, a Színház Színpad pedig ifjúsági darabokat és amatőr társulatokat mutat be. Az idei Völgy régi-új fellépői közé tartozik Snétberger Ferenc, Dresch Mihály, a Sebő együttes, a Kaláka, Lovasi András, Sebestyén Márta, Varró Dániel, Lackfi János, Sena, a Mary Popkids, a Momentán Társulat és a Rájátszás. A Völgyben új vonalat jelentenek a külföldi előadók, köztük a francia dzsessztrombitás, Erik Truffaz, aki Harcsa Veronikával lép fel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.