"Ha ma lennének a választások, Ön kire szavazna?"

George Gallup, a közvélemény-kutatások atyja 30 éve halt meg

1984. július 26-án halt meg George Horace Gallup amerikai reklámszakember, a nevét viselő világhírű közvélemény-kutató intézet alapítója.

2014.07.26 03:30MTI
Forrás: Wikipedia

Az 1901. november 18-án született Gallup újságírói, majd pszichológiai tanulmányokat folytatott, elve már ekkor az volt: "Kételkedj mindenben, kérdőjelezz meg mindent, légy radikális". Diplomájának megszerzése után egyetemeken tanított, majd 1932-ben a New York-i Young and Rubicam reklámcéghez került. Kezdetben gazdasági jellegű felméréseket végzett, majd az újságolvasók összetételét és érdeklődését tanulmányozta, s felfigyelt arra, hogy az emberek többsége nem a címoldalt, inkább a képregényeket és színes híreket, cikkeket keresi a lapokban. A vizsgálati módszereket is finomította, így a Y&R lett az első reklámcég, amely tudományos telefonos mintavétellel mérte az országos rádiók hallgatóságát.

Gallup 1935-ben publikálta első reprezentatív mintavétellel végzett közvélemény-kutatását, egyik kérdése ma is klasszikusnak számít: "Ha ma lennének a választások, Ön kire szavazna?". Nemsokára önállósította magát, és a New Jersey állambeli Princetonban megalapította az Amerikai Közvélemény-kutató Intézetet, amely 1958 óta az ő nevét viseli. A cégnél kezdte pályafutását a világhírű reklámszakember David Ogilvy is, aki itt sajátította el a majdani Ogilvy and Mather vállalat reklám-filozófiájának alapjait.

Közvélemény-kutatással már korábban is foglalkoztak, de az eredmények esetlegesek voltak. Az újságok a 19. században "vágja ki és küldje be" alapon próbáltak előrejelzéseket készíteni, nem egyszer eltalálva a majdani történéseket, ez azonban semmi esetre sem felelt meg a reprezentatív minta fogalmának.

A vízválasztót az 1936-os amerikai elnökválasztás jelentette, amikor a Literary Digest című hetilap - a "szokásos" módszer, tízmillió cédula kiküldése és a visszaérkezett kétmillió feldolgozása után - a republikánus Alfred Landon győzelmét közölte tényként. A lakosság teljes keresztmetszetét lefedő mintával dolgozó Gallup viszont a végül befutó demokrata Franklin D. Roosevelt sikerét jósolta. Ő kevesebb embert, de férfiakat és nőket arányosan, az iskolázottságot és az anyagi körülményeket is figyelembe véve szondázott meg, és az eredmény őt igazolta. Intézménye a figyelem középpontjába került, egyre-másra kapta a megrendeléseket. Érdekesség, hogy Gallup legnagyobb tévedése is elnökválasztáshoz kapcsolódik: 1948-ban Thomas Dewey sikerét jelezte előre a hivatalban lévő Harry S. Trumannal szemben.

Gallup a mintavételi és a kérdezési technikát fejlesztette, azok integrációját szorgalmazta, elemezte az emberek véleményét, viselkedését és cselekedeteit. Egyik könyvében azt írta: az életben senki sem átlag, mindenki egyéni módon él, de a szakembernek megvan az eszköze ahhoz, hogy felmérje az irányzatokat és változásokat. Ő maga soha, egyetlen politikusra sem szavazott, sőt voksolni sem ment el.

Nevéhez elsősorban a politikai közvélemény-kutatások modern módszereinek kidolgozása kapcsolódik, de intézete a legkülönbözőbb témákban is publikált felméréseket. Ügyfelei a tudományos életből, a magánvállalkozók és vállalatok közül, a sajtó és a politika köreiből kerültek ki, az interjúkat tapasztalt kérdezők végezték reprezentatív országos minta alapján. Gallup az elsők között végzett filmekre vonatkozó kutatásokat a közönség körében, megbízói között volt számos hollywoodi filmstúdió és olyan neves producerek, mint David O. Selznick, Walt Disney vagy Samuel Goldwyn.

A Gallup ma is a világ egyik legmegbízhatóbb független közvélemény-kutatója. Gallup 1937-ben alapította az első külföldi intézetét, Nagy-Britanniában, a kelet- és közép-európai régióban az első Gallup-intézet Budapesten alakult 1990-ben, ez 2014 elején bezárt. A közvélemény-kutató intézetnek világszerte több leányvállalata van, Európában Brüsszelben, Londonban, Berlinben, Vilniusban, Luxembourgban, Bukarestben és Varsóban.

Gallup 1984. július 26-án halt meg a svájci Tschingelben szívroham következtében. Az alpesi országot nemcsak hegyi levegője, hanem a népszavazások iránti vonzalma miatt is kedvelte - szerinte Svájc olyan ország, "amelyet a közvélemény működtet". Gallup szabadidejében szívesen foglalkozott családfakutatással, lovaglással és történelmi regények olvasásával.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.